Back to top

Őrzik Tilajčik Imi emlékét

Publikálva: 2018, október 7 - 08:23
Idén év elején távozott, de barátai tesznek azért, hogy a jövő generációi se feledjék az ismert zenész és dunaszerdahelyi ikon, Tilajčik Imi emlékét.

Hodossy Gyula elárulta hosszú évtizedekre visszanyúló barátság kötötte össze Imivel, s éppen ezért érezte úgy, hogy tennie kell az emlékének megőrzése érdekében. „Továbbá fontosnak tartom, hogy megbecsüljük a nagyjainkat itt Dunaszerdahelyen, s odafigyeljünk azon tehetségekre, akik itt élnek vagy éltek köztünk. Nagyon felszínesek az ismereteink rólunk és nem is érdekelnek bennünket úgy, ahogy szerintem kellene” – árulja el a könyvkiadó, akitől azt is megtudjuk Iminek ötven éves születésnapja alkalmából egy meglepetésdíjátadót is szerveztek egykoron.

Akkor az általa tanított zenészeket hívták meg a legnagyobb titokban, a világ minden tájáról, s remekül sikerült. Ez adta az ötletet, hogy halála után is emlékkoncertet szervezzenek, amelyre minden fellépő honorárium nélkül jött el, s támogatókat is tudtak szerezni. „Imikének egy különleges adottsága volt, nem ismerek olyan embert, aki ilyen könnyen tudott barátságokat kötni. Mindig és mindenkihez volt egy kedves szava. És pontosan tudta mindenkiről, hogy kicsoda. Sokat beszélgetett az emberekkel, s távozása hatalmas űrt jelentett” – teszi hozzá, majd arra is kitér, nem csupán egy koncerttel szerettek volna emlékezni.

Sikerült összeállítaniuk egy kis kötetet, az utolsó vele készült interjú is szerepel benne, amely a Dunaszerdahelyi Hírnökben jelent meg, valamint a temetésén elhangzott beszéd és néhány írás. Emellett képek is helyet kaptak a kiadványban, igaz, mint Hodossy elárulta, meglepően nehéz volt képeket találni Imiről. Ahogy a zenében is, a fellépések során sem szerette, ha ő volt a középpontban és inkább másokat népszerűsített.

„Mindig másokkal foglalkozott, miközben úgy értett a zenéhez, mint kevesen a tájainkon. Az Éjszakai fényei című számot mindenki ismeri, de kevesen hallották további dalait. Sikerült még 2016-ban felénekeltetni vele néhány dalt, s Ollé Lajos munkájának köszönhetően három helyet is kapott a cd-n, amely a könyvben található.”

Emellett több félkész dalt őrzött, de ezek sajnos nem készültek el. Az emlékkoncerttel pedig nem fejeződött be a törekvésük, egy emlékhelyet szeretnének kialakítani a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti parkban, ahol egy pad őrizné Tilajčik Imi emlékét. Ennek kapcsán Hájos Zoltán polgármester is támogatásról biztosította a kezdeményezést és a cél egy a dunaszerdahelyi személyiségek emlékét őrző padok kialakítása ebben térben, hogy ilyen módon a további generációk is megismerhessék őket. A parkban majd leülhetünk a padokra és emlékezhetünk, felidézhetjük őket.

Az első padot Lipcsey György szobrász készíti Iminek, folyik a gyűjtés ennek anyagköltségeinek fedezésére és jövő évben szeretnék átadni.

 

Ezt már olvasta?

Cookies