Back to top

Orvosságok tűnhetnek el a patikákból

Publikálva: 2022, december 10 - 21:32
Az egészségügyi minisztérium és az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal mostanában több olyan gyógyszer hiányát regisztrálta, amelyből nem érkezik utánpótlás. Nem kizárt, hogy egyes gyógyszerek eltűnnek a hazai piacról, tájékoztatta a tárca a szlovák hírügynökséget.
Orvosságok tűnhetnek el a patikákból

Többféle gyógyszerből is hiány alakult ki, beleszámítva a krónikus betegségek gyógyítására valókat és a gyermekgyógyszereket is.

Kiesés van a vényre kapható és szabadon megvásárolható patikaszerekből is. A probléma az egész uniót érinti, a tárca szerint.

Mint hangsúlyozták, nincsenek törvény adta eszközeik arra, hogy rendkívüli helyzetben elegendő mennyiségű gyógyszert biztosítsanak be a szlovák piacra.

Ha egy adott gyógyszer 60 egymást követő napon nem elérhető a piacon, a minisztérium leveheti azt a kategorizált orvosságok listájáról.

A tárca a rövid- vagy hosszútávú gyógyszerhiány okai közt említette a reexportot, a gyártási nehézségeket, a kapacitáshiányt, a logisztikai problémákat, a nyersanyag-, illetve hatóanyaghiányt. Hatással van rá a betegek általi gyógyszerfelhalmozás vagy a hirtelen megnövekedett kereslet egy-egy gyógyszerfajta iránt, például influenzajárvány idején.

A patikaszerek hiányára hatással lehetnek a rendkívüli helyzetek, mint amilyen a pandémia vagy az ukrajnai háború. Mindkettő nagyobb gyógyszerigénnyel jár.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies