Back to top

Örüljünk, hogy van jövőnk!

Publikálva: 2020, december 13 - 08:09
Anatole France francia író, akinél a kételkedés és a hit csodálatosan keveredik, az egyik helyen ezt írja: „Csakis akkor szeretünk igazán, ha ok nélkül szeretünk.” Nos, karácsony közeledik. Az a nap, amelyet a szeretet ünnepének szoktunk nevezni. S hogy ez a szeretet-ünnep ok nélküli-e vagy nagyon is van rá okunk, ez nagyrészt a mi személyes hozzáállásunkon múlik.
Örüljünk, hogy van jövőnk!

Arra gondolunk ezen az ünnepen, hogy bő kétezer évvel ezelőtt született Valaki, aki az emberszeretetet nagyon komolyan gondolta: halálosan komolyan. Szeretetet hozott, ezt adta tovább, s majd ebbe halt bele. És úgy halt bele, hogy ezzel a szeretettel „megfertőzte” a világot. De ez a „kór” nem okoz légzési zavarokat, inkább üde frissességet hoz, itt nem kell lockdown, inkább mindent megnyit, nem szájmaszkra kényszerít, inkább világos beszédet hirdet, nem távolságtartásra ösztönöz, inkább közelségre buzdít. S ha lázba hoz, ez a láz olyan, mely tettrekészségre sarkall, nem dönt ágynak.

Ilyen ez az Ember. Az Istenember. Születését számtalan kötő megénekelte, festő vetette vászonra, szobrász faragta márványba. Az Ő születésnapja – ahogyan a gyermek világra jötte öröm a családnak – öröm a világnak. Ennek a kereső, szép és olykor kínlódó világnak… Mert ünnep most is van, 2020-ban is. Mert ez az ünnep a nyitott szív ünnepe. A rátalálás, a kiengesztelődés, a megbocsátás, a békesség ünnepe. Sík Sándor költő rímbe foglalta, hogy ez az ünnep kétszerte szent bizonyos helyeken: Pozsonyban, a Duna-melléken, Szent Anna taván, a kassai harangszó árnyékában s székely falukban… Tehát itt, nálunk is…

Örüljünk, hogy van kit szeretnünk. Örüljünk, hogy vannak emberek, akik szeretnek minket. Örüljünk, hogy van jövőnk!

Áldott ünnepeket, sok szép és jó napot kívánok 2021-ben is! Olyan pillanatokat, melyek előre mutatnak… Melyek által újfent rádöbbenünk: érdemes élni. Érdemes itt élni!

Dr. Herdics György c. apát, egyetemi tanár

Ezt már olvasta?

Címkék: karácsony, advent
Cookies