Jelenlegi hely

Országos sikerek programozásban

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, június 27 - 16:11 | Oktatás
A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolában a négyéves érettségivel végződő „információs és hálózati technológiák” szakon a diákok a négy év folyamán programozási alapismereteket is elsajátítanak.
Országos sikerek programozásban

A tanulók már az első évfolyamban megismerkednek az alapvető problémamegoldási stratégiákkal, struktúrákkal, adattípusokkal, hibakezelési módszerekkel. A második évfolyamban a diákok már képesek kisebb programrészek egymásba kapcsolásával összetettebb feladatok megoldására is, így fokozatosan ráébrednek, hogy mennyi gyakorlati probléma megoldására alkalmazhatók a programozási készségek.

Másodikos tanulóink (II.D osztály) így kisebb rábeszélés után ebben az iskolaévben már több programozási versenybe bekapcsolódtak. Ősszel a kassai Šafárik Egyetem Palma Junior online programozási versenyébe neveztünk be két csapattal (Csepy Dominik - Máťaš Marek, Huszárik Dávid - Petrík Szabolcs, valamint Fogas Gergely póttag, aki részt vett a verseny teljes felkészülésén). A PALMA junior egy online programozási verseny az Imagine programozási környezet és a Python programozási nyelv használatával. A tanév során három online fordulóra került sor, és rengeteg érdekes gyakorlati feladatot kellett megoldani, pl. járműparkolási, forgalomszámlálási, titkosítási, gyümölcscsomagolási problémákat. A többfordulós versenyben az országos összesítésben a Csepy - Máťaš páros a 10. helyet, a Huszárik - Petrík páros a 11. helyet szerezte meg. Ez a csodálatos eredmény remélhetőleg jövőre még több diákot fog arra ösztö  nözni, hogy ők is bekapcsolódjanak a megmérettetésbe.

Szintén ősszel indult a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Kara által meghirdetett országos Python Cup 2019 programozói verseny. A versenyen egész Szlovákiából 140 tanuló vett részt. Bátrabb diákjaink ide is beneveztek. A végeredmény kellemesen meglepett mindannyiunkat: Csepy Dominik az ötödik helyet szerezte meg, egy tizeddel lemaradva a maximum pontszámot elért első 4 helyezett mögött. A szoros versenyben Szakál János (36.hely), Petrík Szabolcs (38.hely), Huszárik Dávid (53.hely), Deák Márk (54.hely), Fogas Gergely és Máťaš Marek (60.hely) szintén megmutathatták programozási ismereteiket.

Diákjaink felbátorodva ezután nem hagyták ki tavaszkezdetkor a Pozsonyban megrendezett PyCon nemzetközi konferenciát, ahol immár hagyományosan évente egyszer összegyűlnek tapasztalatcserére a Python programozási nyelv megszállottjai a világ minden tájáról. A háromnapos rendezvényen számos érdekes angol, illetve szlovák nyelvű előadást hallgattak meg tanulóink az űrkutatás, az emberi genomkutatás, a robotika és az információs rendszerek biztonsága területéről. A nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem tanárainak és diákjainak segítségével tanulóink abszolváltak egy hardver programozási alapképzést is.

Ezután már nem mondhattunk nemet a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Kara tanárainak felkérésre, akik felmérő tesztet írattak diákjainkkal, amelyben a „for“ ciklussal kapcsolatos tudásanyagot tesztelték. A tesztet a II.D osztály mind a 27 tanulója sikeresen megírta.

Iskolánk már 2004 óta együttműködik a Szlovák Informatikai Társaság felügyeletében levő pozsonyi székhelyű ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány) Irodával. Az ECDL az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa. Az ECDL követelményrendszere moduláris felépítésű, így lehetséges, hogy a vizsgázók az érdeklődési körüknek megfelelően összeválogathatják azokat a témaköröket, amelyek abszolválását szakmai fejlődésük szempontjából fontosnak tartanak. A rendszerben eddig az irodai alkalmazásokban használatos modulok, mint a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, online alapismeretek, adatbázis-kezelés, prezentációkészítés és képszerkesztés modulok voltak elérhetők. Ahogyan azonban Szlovákiában is egyre nagyobb hangsúlyt kap a műszaki szakemberek képzése, ez év júniusában elindult az ECDL rendszer keretében a programozási alapismeretek modul tesztelése. Iskolánk az eddigi progra  mozási aktivitásainak eredményeképpen lett kiválasztva arra a lehetőségre, hogy tanulóink elsőként írhassák meg Szlovákiában programozásból az ECDL tesztet. Az elmúlt héten le is zajlódtak az első vizsgák. Bár az iskolaév végének közeledtével szűk volt a határidő, mégis érdemes volt belevágni. Öt második évfolyamos diákunk kedden kiválóan teljesítette a feladatokat: Csepy Dominik 100%-ot, Máťaš Marek 99%-ot, Fogas Gergely és Huszárik Dávid egyaránt 97%-ot és Petrík Szabolcs 93%-ot ért el. Az iskola partnere a nagymihályi (Michalovce) Pavol Horov nevét viselő gimnázium volt, ahol a dolgozatokat javították, a vizsgák felügyelői a Zsolnai Egyetem Informatikai és Irányítástechnikai Karának két doktorandusz hallgatója volt.

Az iskolaév így sikeresen zárult, a diákok lelkesedésének és kitartásának köszönhetően több országos méretű versenyben is megmutathattuk tudásunkat és felkészültségünket.

Gratulálunk tanulóinknak az elért eredményekhez, és hasonló sikereket kívánunk további tanulmányaikhoz.

Magyarics Mónika, informatikatanár