Back to top

Óriási bírságot kapott a Google az Android miatt

Publikálva: 2022, szeptember 15 - 18:32
A Google ismét kevésbé vidám okokból került a figyelem központjába, ugyanis az Európai Unió Törvényszéke kiszabott rá egy 4,1 milliárd eurós bírságot. A vállalatnak azért kell büntetést fizetnie, mert a vádak szerint az Android platformon visszaélt az erőfölényével, és ráerőltette a felhasználókra a szolgáltatásait, valamint a hozzájuk kapcsolódó alkalmazásokat.
Óriási bírságot kapott a Google az Android miatt

Ez annak az ügynek a folytatása, amely még 2018-ban kezdődött. Abban az évben történt, hogy az EU versenyhatósága megbírságolta a kaliforniai székhelyű technológiai vállalatot, mert az Android operációs rendszert szorosan összekapcsolta a Google-szolgáltatásokkal.

A bíróság fenntartotta azt a vádat, mely szerint a Google egy bevételmegosztási rendszer keretében a Chrome böngésző és a Kereső alkalmazás előtelepítésére kötelezte a telefongyártókat. A kiszabott ítélet igazolta az eredeti vádak túlnyomó többségét, de arra nem találtak bizonyítékot, hogy a bevételek megosztása is része lenne a visszaéléseknek, így a kiszabott büntetést az eredeti 4,3 milliárd eurós összegről 4,1 milliárdra csökkentették.

A keresőóriás fellebbezett, és most ezt a fellebbezést utasították el. Mivel a döntést az Európai Unió második legmagasabb szintű bírósága hozta, a Google ismét fellebbezhet, ám ezúttal a legmagasabb szintű hatóságnál, a Luxemburgi Bíróságnál. A Google szóvivői természetesen tagadják a vádakat, hivatalos közleményükben az szerepel, hogy az Android nem kevesebb, hanem sokkal több választási lehetőséget teremtett mindenki számára, és sikeres vállalkozások ezreit támogatja Európában, illetve világszerte.

„Csalódottak vagyunk, hogy a bíróság nem helyezte hatályon kívül a határozatot. Úgy gondoljuk, hogy az Android operációs rendszer több választási lehetőséget hozott a felhasználóknak, nem pedig kevesebbet. Az Android ökoszisztéma több ezer sikeres vállalatot támogat Európában és szerte a világon" - mondta el Alžběta Houzarová, a Google Szlovákiáért és Csehországért felelős kommunikációs igazgatója.

napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: google
Cookies