Back to top

Óraátállítás: vasárnap egy óra pluszba

Publikálva: 2023, október 28 - 16:51
Vasárnap, október 29-én kezdődik a téli időszámítás, vagyis aznap hajnali 3 óráról 2-re kell visszaállítanunk az óráinkat.
Óraátállítás: vasárnap egy óra pluszba

Évente minden október utolsó vasárnapján a téli időszámításra váltunk.

Az óraátállítást követő néhány napon előfordulhat, hogy túl korán ébredünk és nem biztos, hogy sikerül visszaaludnunk. Következik a forgolódás az ágyban, egészen addig, míg meg nem szólal az ébresztő. Ugyanezt tapasztalhatjuk alvás közben is. Csak fészkelődünk az ágyban, mert képtelenek vagyunk elaludni.

A korábbi sötétedés azt is magával hozza, hogy több időt töltünk mesterséges fény mellett, mint természetes fényben. Ez pedig zavart okozat a melatonin, az alvásért felelős hormon termelésében. 

Emiatt is lehetnek alvászavaraink, de jelentkezhet koncentrációs zavar és étvágytalanság is.

Sokunkon erőt vesz óraátállítás idején a megmagyarázhatatlan rosszkedv és szomorúság. Nevezik ezt „téli depressziónak” is, mert a depresszióhoz nagyon hasonló tünetekkel jár. 

Hogy mik ezek? Például a falánkság, a mindennapi örömökre való képesség elvesztése, a letargia és a sötét napokon sokan fáradékonynak érezhetjük magunkat, mintha minden energiánkat elvesztettük volna.

A témában végzett tanulmányok eredményei is rámutatnak arra, hogy bizony a nyári időszámítás az infarktusok és agyvérzések számának növekedésével jár. A finnországi kórházakat megfigyelő tudósok például arra a megállapításra jutottak, hogy az ischaemiás stroke eseteinek száma 8 százalékkal nőtt a nyári időszámításra való áttérést követő első két napon.

A téli időszámítás kezdetén pedig az öngyilkosságok száma ugrik meg, a sérülékenyebb emberek körében. A biztosítók arról számolnak be, hogy ilyenkor több közlekedési baleset történik, mert az embereknek hozzá kell szokniuk a gyakrabban előforduló ködhöz.

Ne essünk kétségbe, egyszerűen csak szoktassuk magunkat hozzá az új „időszámításhoz”. Például úgy, hogy néhány nappal a téli időszámításra való áttérés előtt 15-30 perccel később megyünk aludni. Ezzel elérhetjük, hogy szinkronba kerüljön a belső óránk az új idővel.

Tartózkodjunk az olyan dolgok fogyasztásától, amelyek megzavarhatják az alvásunkat és a belső óránkat. Korlátozzuk a kávé és alkohol fogyasztását, főleg este. Legyenek esti rituáléink, amelyek segítik, hogy álomba  merüljünk.

Használjunk ki minden percet, amit nappali fény mellett a szabadban tölthetünk. A mozgás, a sport is segít átvészelni az óraátállítást követő nehéz időszakot. A komolyabb fizikai teljesítmény után sokkal mélyebben alszunk, és másnap frissebben ébredünk.

Forrás: ma7, dunaszerdahelyi

Ezt már olvasta?

Cookies