Back to top

Olvassanak – olvassunk meséket!

Publikálva: 2019, szeptember 29 - 06:55
2019. szeptember 24-én a Csallóközi Népművelési Központban (amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület) találkoztak a mesék szerelmesei – nagyobbacskák, de különösen az apróbbak … Az Arany Patkó, Arany Toll, Arany Haj szlovák mesemondó versenyre jöttek össze, amelyet Pavol Emanuel Dobšinský tiszteletére a Gömör – Kishonti Népművelési Központ hirdetett meg.
Olvassanak – olvassunk meséket!

A szervezők ismét mesebeli hangulatot teremtettek – Bc. Erika Sínová vadonatúj mesebeli dekorációkat készített, a Csallóközi Színes Ceruzák győzteseinek rajzai díszitették a termet, és nem hiányozhatott Napparipa „valódi arany” patkója, a Tűzmadár arany tolla és Mindenttudó Apó aranyhaja, de még egyes szlovák szerzők, de főként P. E. Dobšinský mesekönyveinek kiállítása. A résztvevők közt foglaltak helyet ...... az egérkék is, a Csallóközi Színes Ceruzák verseny hivatalos jelképei. A rendezvény kezdetén Jana Svetlovská a CsNK igazgatónője köszöntötte a jelentlévőket. Beszédében kiemelte a mesemondás fontosságát, A. Einstein üzenetét is közvetítette: ha intelligens gyermeket szeretne, olvasson neki mesét. Milan Rúfus üzenetét is megemlítette: „A mese nem a gyerekek elaltatására, hanem a felnőttek felébresztésére szolgál."

Ébredjünk tehát fel végre!!!

A zsűri elnöke Mgr. Erika FORGÁCH volt, tagjai pedig Mária Pogányová (akit „a mesélő anyó” szerepben is ismerünk a CsNK munkatársaként), valamint a CsNK metodikusa Bc. Erika Sínová. A verseny résztvevői a dunaszerdahelyi Smetanov háji, a nagymegyeri J.A. Komenský, a Nagypakai és a somorjai Bél M. Alapiskolákból érkeztek. Kár, hogy néhány járásunkban lévő, sőt dunaszerdahelyi iskola is figyelmen kívül hagyja ezt az eseményt. Bár megértjük, hogy a verseny időzítése, amelyet P.E. Dobšinský halálának évfordulójára hirdetnek meg - a tanév első napjaiban - nem túl jó választás ...

A szakmai zsűri három kategóriában a következő győzteseket határozta meg: az I. kategóriában Petra Mancošová a somorjai Bél M. Alapiskolából, aki már többszöri győztes, most megerősítette helyezését, a II. kategóriában Michaela Kalná a dunaszerdahelyi Smetana ligeti Alapiskola diákja lett a győztes. A fent említett diákok képviselik majd járásunkat Drienčany-ban az országos mesemondó versenyen, ahol P. Dobšinský sok éven át dolgozott. Sok sikert kívánunk nekik!

Ahogyan azt a tanárok, a versenyző diákok is megerősítették, akik már jártak Drienčanyban, rendkívül nagyszerű, örömteli országos verseny ez, ahol nagyszerű tapasztalatokat szereztek. A Gömör – Kishonti Népművelési Központ népművelői gondoskodnak a résztvevőkről, úgy akár a legközelebbi családtagjaikról, a légkör biztató és barátságos, a versenynek számos kísérőprogramja van - egy látogatás a plébánián, ahol Dobšinský élt, amely ma már a szlovák népmese múzeumjává lett átalakítva, de temetőlátogatás is, ahol az író és evangélikus lelkész nyugszik ...

Egész Drienčany mesés hangulatú, titokzatos lények izeg-mozognak benne.

Mint ahogy a dunaszerahelyi népművelési központban már szokás, a felkészítő pedagógusokat is emléklappal és egy kis ajándékkal ajándékoztuk meg: Dunaszerdahelyről Mgr. Renáta Pavlíková, Somorjáról pedig Mgr. Lucia Brišková tanárnőket. Bár ez csak egy kis figyelmesség, de azt tapasztuk, hogy nagyon nagyra becsülik. Valójában minden résztvevő ajándékkal tért haza - elegáns oklevéllel, a Slniečko magazinnal. A legnagyobb ajándék azonban a rendkívül jó, örömteli légkör volt, amelyet a résztvevők és a szervezők együtt teremtettek meg. A rendezvény része volt egy szakmai szeminárium is, amelyet a zsűri tagjai a mesemondók részére készítettek.

A rendezvény felelőse Bc. Erika Sínová metodikus volt.

 

Text: j.svetlovská
Foto: źos -  jAs

Ezt már olvasta?