Back to top

Nyugdíjasok, figyelem! Újabb csalók a láthatáron

Publikálva: 2022, július 3 - 15:54
A csalók egyre agyafúrtabb módszereket találnak ki, hogy megkárosíthassák áldozataikat. Sajnos, az egyik, veszélynek leginkább kitett csoport a nyugdíjasok korosztálya.
Nyugdíjasok, figyelem! Újabb csalók a láthatáron

A Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság írta le az alábbi esetet, mely Komáromban történt meg, de helytől függetlenül jó tisztában lenni vele, hogy milyen alattomos módszereket vetnek be a csalók.

Egy 78 éves hölgyet hívott fel egy postai alkalmazottként bemutatkozó telefonáló, elkérte a hölgy pontos lakcímét, hogy új postásként tudjon neki kézbesíteni egy küldeményt. Ezután egy férfi hívta fel, mondván, sajnos csalóknak adta meg a címét, de ő azonnal átkapcsolja a hölgyet a rendőrséghez, ha nem teszi le a telefonkagylót, és megadja neki a mobiltelefonja számát. A bejelentkező „rendőr“ (a rendőrség szerint Malík, vagy Malý néven mutatkozott be) megnyugtatta a hölgyet, hogy nem kell félnie, ők már egy ideje figyelik a csalókat, egy tennivalója van: maradjon a lakásban, ne hívjon fel senkit, míg meg nem érkezik a rendőrség.

Később az elkövető újra felhívta a hölgyet, megkérte, hogy amíg vár a rendőrségi csoportra, maradjon a szobájában, engedje le a redőnyöket, és ne ijedjen meg, ha esetleg lövéseket hall a környéken, mivel fegyveresek a csalók, akiket megfigyel a rendőrség. Ekkor elkérte a tömbház bejáratának számát is, hogy be tudja azonosítani a hölgy pontos tartózkodási helyét, majd felhívta a figyelmét arra, hogy vigyázzon a pénzére és az ékszereire.

Körülbelül egy óra múlva újra felhívta a „rendőr“ a hölgyet, majd emlékeztetve az előző beszélgetésre, megkérte, helyezze el egy táskába az ékszereit, a pénzét, és a táskát dobja ki az ablakon, mert ott van a rendőrség és begyűjti azt. A hölgy össze is készítette a személyes iratait, a nála lévő készpénzt, ékszereket - mintegy 5500 euró értékben, majd a „rendőrségi“ iránymutatás szerint kidobta a táskát az ablakon.

A közelben lévő kamera felvételei rögzítették, ahogy egy ismeretlen nő begyűjtötte a táskát, majd elment a helyszínről. A rendőrség jelenleg is keresi a kamerafelvételen látható nőt, egyben felhívja a lakosság - elsősorban a nyugdíjasok - figyelmét, hogy mindig óvatosan kezeljék az ismeretlenektől érkező hívásokat.

Okuljunk a történetből, és hasonló esetben - amennyiben lehetőség van rá - értesítsük családtagjainkat, ha furcsa hívást kapunk.

Vigyázzunk értékeinkre, vigyázzunk magunkra!

Facebook / KRPZ, -rovin-

 

 

Ezt már olvasta?

Cookies