Back to top

A nyugdíjas otthonok lakóinak a szabadságot jelentheti az oltás – videóval

Publikálva: 2021, február 23 - 11:40
Az idősotthonok lakóinak és alkalmazottainak oltása kiemelten fontos, hiszen a koronavírus-fertőzés különösen veszélyes az idősekre és a zárt közösségekre. A Dunaszerdahelyi járáson belül elsőként a dunaszerdahelyi idősek otthonában kezdték el beoltani az időseket. Az igényfelmérés szerint a lakók többsége élt a védőoltás lehetőségével.
A nyugdíjas otthonok lakóinak a szabadságot jelentheti az oltás – videóval

Dunaszerdahelyen jelenleg 145 lakója van az idősek otthonának. A város két részében működő intézmény már hosszú hónapok óta szinte teljesen le van zárva, amely nagyon megviselte az idős lakókat, hiszen hatalmas vigaszt nyújt számukra, ha a hozzátartozók meglátogatják őket és ettől bizony már nagyon hosszú ideje meg vannak fosztva. 

Lényegében az itt lakók valamiféle megváltást várnak, ami annyit jelent, hogy szeretnének valamiféle lazításokat, hogy nagyobb mozgásterük legyen az intézményen kívül is. Lesz egy kemény negyvenkét nap, ugyanis a mostani oltás után huszonnyolc nappal lesz egy második oltás és azután két héttel kellene, hogy kialakuljon a védettség. Bízom benne, hogy az oltottságnak köszönhetően a szabadság is megjön” – hangsúlyozta Pongrácz Kálmán, az intézmény igazgatója.

Hvizdák Beáta, főnővér elmondása szerint olajozottan zajlott a tesztelés. A keleti lakótelepen elhelyezkedő intézmény lakói közül csupán négyen nem éltek a védőoltás lehetőségével, viszont voltak olyanok is, akik lázas megbetegedés miatt nem kaphatták meg a koronavírus elleni vakcinát.

Kugler Gyula, az idősek otthonának egyik lakója nagyon bízik abban, hogy a védőoltásnak köszönhetően hamarosan minden visszatérhet a rendes kerékvágásba. Ő maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, beszámolója alapján azonban semmilyen tünetet nem produkált.

ma7 / Patócs Diana

Ezt már olvasta?