Back to top

A nyugdíjas gondozók többet érdemelnének

Publikálva: 2022, október 1 - 06:50
Azokat az embereket, akik nyugdíjasként gondoznak másokat, megrövidítik. Az aktív korban lévő gondozókkal összehasonlítva, a gondozási díj felét kapják csak, mivel a nyugdíj jövedelemnek számít. Ezt az igazságtalanságot akarják most megszüntetni egy törvénymódosítással.
A nyugdíjas gondozók többet érdemelnének

Pénzre lebontva ez úgy néz ki, hogy 525,65 eurót kap az aktív korban lévő gondozó. A nyugdíjas gondozó ugyanakkor ennek az összegnek csak a felére, 262,85 euróra jogosult.

Jana Žitňanská parlamenti képviselő, aki a törvénymódosítási javaslatot benyújtotta, közösségi oldalán számol be arról, bízik abban, hogy hamarosan a múlté lesz a nyugdíjasok vagy özvegyek megrövidítése. Mint posztjában írja, többen is rengeteg pénztől esnek el amiatt, mert nyugdíjba vonultak vagy megözvegyültek, hiszen mindkét esetben jövedelemre tettek szert. Ez pedig komoly érvágás a családi költségvetésekben. Előfordult, hogy a család elveszítette a férjet, az apát és annak fizetését, és mivel a felesége özvegyi nyugdíjat kapott utána, az ő gondozói díja felét is.

Már eddig is nagyon sokan jártak rosszul közeli hozzátartozójuk gondozásával. Voltak, akik egy életen át ápolták beteg vagy idős szerettüket, ám amikor nyugdíjba vonultak, máris a felére csökkentették a gondozási díjukat, holott ugyanúgy gondoskodtak tovább a rászorulóról. Miért érdemelnének ők kevesebbet?

Žitňanská szerint ez így nincs rendben és nem igazságos. Az ilyen gondozók nincsenek alkalmazásban és nem vállalkoznak, még az adóbónusztól is elesnek. Úgy véli, az infláció és az áremelkedések idején is segíteni kell azoknak, akik erre a legjobban rászorulnak. Ehhez persze még meg kell találni a szükséges 70 millió eurót, tette hozzá.

Több mint 24 ezren érintettek

A legutolsó adatok szerint Szlovákiában több mint 24 000 olyan gondozó van, aki nyugdíjas.

Ugyanazt a munkát végzik, mint az aktív korban lévők, de feleannyiért. Miközben az államot is tehermentesítik, hiszen akit otthon gondoznak, az nem szorul intézeti ellátásra, ami jóval többe kerül.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy nagyon sokan szinte egy életen át gondozzák hozzátartozójukat, emiatt nem tudnak munkát vállalni, minimálnyugdíjra lesznek csak jogosultak, ami nagyon nehéz anyagi helyzetbe hozhatja őket.

Ha a gondozói díj teljes összegét kapnák, nemcsak nagyobb anyagi biztonságba kerülnének, hanem azt is érezhetnék, megbecsülik azt az áldozatos, sokszor fizikai és lelki megterheléssel járó munkát, amit végeznek.

ma7.sk/pravda.sk


 


 

Ezt már olvasta?

Cookies