Jelenlegi hely

Nyomot hagyni, s megpróbálni a lehetetlent...

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, január 11 - 15:13 | Kultúra
Zsúfolásig megtelt január 10-én a Csallóközi Múzeum kiállítócsarnoka Kiss Márti képzőművész új, nagyszabású, Nyomot hagy címmel rendezett tárlatán.
Nyomot hagyni, s megpróbálni a lehetetlent...

A fiatal képzőművészt Dénes Éva művészettörténész méltatta, elmondva, hogy Kiss Márti már több mint harminc kiállításon vett részt, volt önálló és csoportos kiállítása Budapesten, Szegeden, Pozsonyban, illetve bemutatkozott már Olaszországban, a franciaországi Toulouse-ban, Brüsszelben és az erdélyi Nagyváradon is. 

Dénes Éva szerint Kiss Márti műveiben, munkásságában megpróbálja a lehetetlent: prófétának lenni a saját hazájában. Mint hozzátette, a művész egyszerű tisztasága saját szavaiban rejlik. „Boldog vagyok” – idézte őt – „mert szeretem azt, amit csinálok. Szeretek festeni és szeretek tanítani. Szeretem az iskolát, szeretem a diákjaimat, és szeretek itt lenni Csallóközben.”

S mint Dénes elmondta, ez a szeretet nem csak örömet szerez neki, hanem egyben olyan hátteret is biztosít a számára, amelyben mint képzőművész tiszta szabadságban alkothat. Nincs kitéve megrendelők hóbortjainak, és képes dinamikusan fejlődni mint tanár, s mint képzőművész is. 

A kiállítás képei „bejárják” életének szakaszait, eddigi munkásságát – ekképp egyrészt a családi kötelékek tárulnak elénk, a maguk hangulataival, színeivel, kavalkádjaival, a mindennapokkal és az idő múlásával. De ott van mellettük a csallóközi táj, a természet is – ezek különlegessége egyben, hogy az alkotó művein a sár, a föld vagy éppen a termés is fizikai valójában megjelenik, beledolgozva az egyes kompozíciókba –, illetve a boldogító tanítás, annak örömeivel, gondjaival egyetemben. 

A tárlatnyitón, amelyet Rózsa Emília zongorajátéka tett teljessé, Kiss Márti megköszönte családjának, művésztársainak, tanítványainak is azokat a lehetőségeket, amelyekkel megajándékozták, s lélekben táplálták.

A Nyomot hagy címmel rendezett képkiállításon tiszteletét tette többek között Karaffa Attila alpolgármester, Gútay László, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke, valamint Horváth Zoltán városi képviselő is.