Jelenlegi hely

Nyitra-DAC 0:1 (0:0)

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, november 22 - 08:05 | DAC hírek
Sovány győzelem, kövér három pont – a fagyos nyitrai időben Marko Divković góljával legyőztük a koronavírus által fenyegetett nyitrai gárdát. A felejthető első félidőt egy eredményes második követte, amely meghozta számunkra a sikert.
Nyitra-DAC 0:1 (0:0)

Kéthetes szünet után folytatódott a küzdelem a Fortuna Ligában, melynek 14. fordulójában ezúttal a Zobor alatt vendégeskedtünk. Vida Mátéra és Friedére sérülés miatt továbbra sem számíthatott Bernd Storck, de Blackman, Davis és Balić karanténja véget ért, így az nem volt kérdés, hogy ők hárman a kezdőben kapnak helyet. A koronavírus a héten már a nyitrai öltözőbe is kopogtatott, ahol Geri Gergely vezetőedzőt „találta meg” magának. Helyét Ivan Galád foglalta el a kispadon.

A meccs egy Divković-lehetőséggel indult. A horvát U21-es válogatottból visszatérő csatárunk Schäfertől kapott labdát az oldalvonal mellett, és egészen lövésig vitte az akciót, de nem talált kaput. A következő helyzetünket már az előbbi támadás elindítója fejezte be: Schäfer közelről helyezett a bal kapufa tövébe, de Šípoš leért a labdára.

A magyar válogatott elmúlt két hétben aratott sikereiből oroszlánrészt vállaló Kalmár tekert egy szabadrúgást a kapu elé a 14. percben. A nyitrai kapus ugyan kiejtette a labdát, de társai a segítségére siettek, és tisztáztak, mielőtt kapura küldtük volna a lepattanót. A másik oldalon Faško sarokrúgás utáni próbálkozása suhant el centikkel Jedlička kapuja mellett. A kísérlet utáni újabb szögletet már könnyedén lehúzta a kapusunk. Schäfer nagyon sok labdát gyűjtött be a középpályán, de valahogy hiányzott a szikra, amely berobbantotta volna a támadásainkat. Kalmár kevesebbet volt játékban a szokottnál, Divković szélről érkező beadásainál pedig jól zárt a hazai védelem. A 29. percben Blackman tört be a büntetőterületre, a kulcspassz viszont már nem jött össze, a középre tartó labdát eltakarították a kék mezesek.

A folytatásban bedobások, apró szabálytalanságok tördelték a játékot, amely nem sok látványos elemet vonultatott fel az első játékrészben. A félidő végén mégis megszerezhettük volna a vezetést. Kružliak csúsztatott Ramirez elé egy szögletet, a 22 születésnapját egy nappal korábban ünneplő venezuelai támadónk azonban csak a kapust találta el a kapu közvetlen közeléből.

Térfélcserét követően sem rontottak egymásnak a csapatok, a játék a folytatás első perceiben is ugyanúgy csordogált tovább, mint az első félidőben. Aztán Blackman passzolt Divkovićhoz az 50. percben, és Marko szinte a semmiből gólt rúgott – 0:1. Volt ideje megnézni magának az üresen hagyott bal sarkot, majd mérnöki pontossággal laposan a kapuba helyezett. Máris nagyobb kedvvel kezdtünk el játszani. Kalmár kiosztott egy kötényt, majd passzából Davis próbálkozott egy lágy, de pontatlan emeléssel. Az 56. percben Ramirez hagyta faképnél a védőit, sprintelt egy nagyot, majd lőtt, de a gyors támadást nem tudtuk góllal megkoronázni.

Ivan Galád hármas cserével igyekezett felrázni csapata játékát. A cseréket követően mégis mi kerültünk helyzetbe, nem is akármilyenbe. Kružliak tett tovább fejjel pontrúgást, amelyet Ramirez a jobb kapufa mellől igyekezett bekanalazni egy ollózós mozdulattal, de a labda végül elsuhant a kapu előtt. Jedličkának nem sok dolga akadt, egykori játékosunk, Záhumenský keményen kapura tűzött bombájánál viszont öklözve kellett mentenie.

A 70. percben Blackman szerelte tanárian a csereként pályára lépő Vrábelt, a tizenhatosunkban. A játékvezető határozottan mutatta, hogy Blackman szabályosan választotta el a labdától a gólra törő nyitrait. A hátralévő húsz percben is a mezőnyjáték dominált. Ellenőrzés alatt tartottuk a játékot, vendéglátóink legfeljebb szögletekig jutottak, de a védelmünk és Jedlička lehúzta előttük a rolót. Nekünk sem sikerült növelnünk az előnyünket, de a három pontunk így is megérdemelt.

Melós meccs volt, de az ilyenek is elengedhetetlenül szükségesek, ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot. Ez volt a tizedik győzelmünk, Martin Jedlička hálója pedig sorozatban másodszor maradt érintetlen. Divković szezonbeli nyolcadik találatával feljött az ötödik helyre a góllövőlistán, a tabellán pedig ismét az élre álltunk. Jövő héten kerületi rangadó vár ránk, a negyedik helyen tanyázó Nagyszombat otthonába látogatunk.

Edzői értékelés:

Bernd Storck (DAC): „Nagyon boldogok vagyunk, hogy győzni tudunk. Ez már egy teljesen más csapat volt, mint amelyiket a nyáron 6:0-ára legyőztük. Láttuk a Nyitra játékát a Slovan és a Zsolna elleni, és tudtuk, hogy nehéz mérkőzésre számíthatunk. A saját játékunkat akartuk játszani. Az első félidőben ellenőrzésünk alatt tartottuk a meccset, volt pár lehetőségünk is, de nem szereztünk gólt. A második félidőt jól kezdtük, de a gól után kissé szervezetlenek voltunk. Nem volt egyszerű felkészülni erre a mérkőzésre, mert sok játékosunk játszott hazája válogatottjában, de annál nagyobb az öröm, hogy így is három ponttal térhetünk haza Dunaszerdahelyre. Megérdemelten győztünk, és ezen az úton szeretnénk haladni továbbra is.”

Ivan Galád (Nyitra): „Annak ellenére, hogy vereséget szenvedtünk, mosolygok a maszkom alatt. A Slovan, a Zsolna és a Nagyszombat elleni siker után nagyon vágytunk arra, hogy a DAC ellen is jó eredményt érjünk el. A játékosok áhították a győzelmet. A DAC-nak remek csapata van, de bízom benne, hogy az a program, amit felállítottunk Nyitrán, elnyeri majd a szurkolóink tetszését. Sajnos a koronavírus bennünket sem került el. Minden óvintézkedést betartottunk, mégsem tudtuk megakadályozni, hogy elkerüljön bennünket a járvány.”

FC NYITRA - FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY 0:1 (0:0)
Fortuna Liga, 14. forduló, Štadión pod Zoborom, Nyitra, 2020.11.21., 17:00
Játékvezetők: Dohál - Poláček, Kováč
Nézőszám: nézők nélkül
Góllövő: 50. Divković
Sárga lap: 80. Kuník, 90. Danek, ill. 73. Schäfer, 77. Müller, 84. Balić
DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis - Nebyla (92. Andzouana), Schäfer, Balić - Divković (87. Nicolaescu), Ramirez, Kalmár (K)
Nyitra: Šípoš - Kuník, Podhorin (K), Magda, Fabiš - Adamec (57. Gatatić), Mustafić - Chobot (58. Vrábel), Olivero (57. Bonilha), Záhumenský (89. Danek) - Faško

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 44% : 56%
Lövések: kapura: 1:5, mellé: 6:8
Szabadrúgás: 16:17
Szöglet: 6:9
Les: 1:2

forrás: dac1904.sk

Címkék: DAC