Jelenlegi hely

Nyelvek napja a szakközépiskolában

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, október 16 - 09:48 | Oktatás
A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diáksága évről-évre aktívan bekapcsolódik a Nyelvek Európai Napja elnevezésű programsorozatba. A cél az, hogy a diákok a hagyományos nyelvtanulás mellett, interaktív programok segítségével és szórakozva kerüljenek közelebb az idegen nyelvekhez.
Nyelvek napja a szakközépiskolában

Idén a megnyitóról a Lámpaláz, iskolánk amatőr színjátszó csoportja gondoskodott. A változatos műsor után iskolánk termei kisebb „állomásokká“ változtak, ahová a tanulók csoportokba sorolva érkeztek tanáraik kíséretében.

A „Kvíz-szigetén (Quizinsel)“ Európa nemzeteinek szokásaival és az általuk beszélt nyelvekkel kapcsolatos kérdések várták az érkezőket. A kvíz megfejtése után a programot irányító tanár idegen nyelven értékelte az eredményeket.

A „Boszorkánykonyhában (Hexenküche)“ Mexikó neves gasztronómiájával ismerkedtünk. A feladat: Hogyan készítsünk könnyedén avokádókrémet? A titkot egy német anyanyelvű, sok tapasztalattal rendelkező séf árulta el, illetve mutatta be videofelvételén. Ezt követően a csapatok egy-egy tagja változott át a „Boszorkánykonyha főnökévé“, majd a többi társával együtt, közösen vágtak bele a munkába. Zárásként mindenki elfogyaszthatta az elkészített nem mindennapi ételt. 

A következő megálló programja is a gasztronómia jegyében zajlott. Eredeti angol tea főzését biztosította a „Tea party“. A meghallgatott angol nyelvű szöveg után baráti hangulatban, süteménnyel tálalva, egy kis beszélgetéssel tarkítva készült a tea iskolánk falai között.

Egy másik részlegen zenehallgatással egybekötött rendhagyó tanítási órára invitálta a diákokat a „Hungaricum“. A Kicsi Hang és a Kávészünet megzenésített verseit hallgatva kellett a tanulóknak kitalálni, hogy mely íróra és művére gondoltak a tanárok. Az óra nyelvtörőkkel zárult.

A „Világ körül“ (Around the world) szekció képzeletbeli kalandtúrát hirdetett. Az átélt képzeletbeli élményeket képeslapok formájában örökítették meg a résztvevők.

A programtervezés nem csak iskolánk területére szorítkozott. A tanulóink egy csoportja, tanári felügyelettel, városunk különböző pontjaira juthatott el. Idegen nyelvű térkép segítségével, illetve a feltett kérdéseket megválaszolva értek a kijelölt célhoz. Az önálló tájékozódás, illetve idegen nyelven való kommunikáció fejlesztése volt a cél.

Elmondhatjuk, hogy ismét egy élményekkel teli, eredményes napot zártunk.

Takács Zsuzsanna, az iskola pedagógusa