Back to top

Nyártól több tíz euróval drágulnak a kataszteri illetékek

Publikálva: 2022, december 27 - 14:26
Jövő év júliusától 92 euróra emelkedik az ingatlan-nyilvántartásba történő javaslatbenyújtás díja. A szóban forgó illeték közel 20 éve, 2005 óta változatlan. A kataszteri hivatal elnöke, Ján Mrva azt állítja, hogy évente mintegy 30 millió eurót szednek be a díjakon.
Nyártól több tíz euróval drágulnak a kataszteri illetékek

Lakást vagy házat vett? Ebben az esetben ne feledkezzen meg a kataszteri hivatallal szembeni kötelezettségeiről sem. A kataszteri hivatal egy mindenki számára hozzáférhető nyilvántartás minden ingatlanról, ahol megtalálható azok pontos listája vagy leírása, geometriai meghatározása, de a hozzájuk fűződő jogviszonyokra vonatkozó adatok is, például, hogy ki az ingatlan tulajdonosa, kinek van rá zálogjoga, bérleti joga vagy elővásárlási joga, de az ingatlant terhelő valamennyi teher bejegyzése is, írja a hnonline.sk portál.

Ha az ingatlanát szeretné a hivatalban nyilvántartásba vetetni, ezért, jelenleg 66 eurós illetéket kell fizetnie. Jövő nyártól azonban jelentősen megnő az illették nagysága. A Szlovák Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Hivatal ezt a lépést azzal indokolja, hogy a díjak 2005 óta nem emelkedtek. A hivatal emellett azzal is érvel, hogy a beérkezett betéti javaslatok egyre bonyolultabbak és igényesebb a feldolgozásuk, és – mindemellett – az ingatlanárak is lényegesen magasabbak, mint 17 évvel ezelőtt.

Az új illeték jövő év júliusától 92 euró lesz.

Az infláció 2005 - az ingatlankataszterrel kapcsolatos adminisztrációs díjak legutóbbi emelése - óta 2021 végére elérte a 40 százalékot. Az idei várható 14 százalékos inflációt még nem veszi figyelembe a módosítási tervezet" – mondja Ján Mrva, a Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Hivatal elnöke.

Bár az alapbefizetés drágább lesz, ötven százalékos kedvezmény várja a javaslatbenyújtókat, ha elektronikusan nyújtják be azt.

Ennek a díja ugyanis csak 46 euró lesz a jelenlegi 33 euróval szemben. Nem jár majd kedvezmény abban az esetben, ha nem a kataszteri hivatalon, hanem a központi közigazgatási portálon keresztül nyújtják be az érintettek a javaslatot.

Emellett a 15 napon belüli gyorsított ingatlanbejegyeztetés esetén is emelkedik az illeték. Jelenleg ezért 266 eurót kell fizetni, jövő év júliusától ez az összeg 26 euróval emelkedik, ha papíralapú bejegyeztetésről van szó, vagy ha a központi közigazgatási portálon keresztül elektronikus formában kerül benyújtásra.

Ha viszont a kataszteri hivatalon keresztül elektronikus úton kérünk gyorsított bejegyzést, akkor feleannyit, azaz 146 eurót fizetünk.

A kataszteri hivatal elnöke, Ján Mrva azt állítja, hogy a beszedett illetékekből évente 26-27 millió euróval egészül ki az állami költségvetés. További kétmillió euró a geometriai tervek ellenőrzéséből és hozzávetőleg 1,5 millió euró az ellenőrzött tulajdonlap-kivonatokból jön be. Ez összesen körülbelül 30 millió euró.

A törvénymódosítás elfogadása esetén a kataszteri eljárás papír alapú megindítására vonatkozó javaslat is egyszerűsödik.

Amint azt Ján Mrva hozzátetette, a hivatali eljárásokkal kapcsolatos egyéb határidők is lerövidülnek.

Összehasonlításképpen: Csehországban tíz euróval kevesebbet fizetnek ezért a szolgáltatásért, ami jelenleg kétezer cseh korona, azaz körülbelül 82 euró.

A törvénymódosítás az illetékemelés mellett bevezeti a régi épületek kulturális műemléki nyilvántartásba vételének, illetve a kataszteri ellenőrzés státusza megoldásának kötelezettségét is.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies