Back to top

Nyáron pótolhatják a diákok a mulasztásokat

Publikálva: 2021, május 9 - 23:01
Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter a nyári tanfolyamokra mintegy 400 ezer eurót különített el. A programba bekapcsolódhatnak az alapiskolák és a szakközépiskolák tanulói is.
Nyáron pótolhatják a diákok a mulasztásokat

Az úgynevezett nyári iskolák célja, hogy a diákok bepótolják a tanév alatti mulasztásokat és felkészüljenek a következő tanévre.

Ez a tanítási forma önkéntes lesz és augusztus 9-től 27-ig zajlik majd. Az alapiskolák tanulóin kívül most a szakközépiskolák diákjai számára is megszervezhetik ezeket a tanfolyamokat.

Tavaly összességében 244 iskola tanulói vettek részt ilyen oktatásban.

Branislav Gröhling elmondta, hogy az iskolák anyagi támogatást igényelhetnek erre a célra, ráadásul a pénzösszeg nagyobb lesz, mint tavaly. A támogatást felhasználhatják azoknak az egyéneknek a jutalmazására, akik a gyerekekkel foglalkoznak, de tanítási eszközök vásárlására, valamint a diákok étkezésére és utazási költségeire is. A támogatás a tanfolyamon résztvevő gyerekek számától függ, a nagyobb létszámú iskolák esetében ez 8000 euró lesz.

Az iskolák rövid és hosszú időtartamú tanfolyamokat szervezhetnek. A minisztérium a rövid hétre, amely hétfőtől péntekig napi 5 órás foglalkoztatást jelent, 600 eurót biztosít, a hosszabb hétre, amelyben napi 6-8 lesz az óraszám, a tárca 1000 eurót fizet. A szakközépiskolák esetében két rövid hétre 1000 eurót, 3 hosszú hétre pedig 1500 eurót állapítottak meg.

Az iskolák a nyári tanfolyamokat civil szervezetekkel és más közösségekkel együttműködve is megszervezhetik. Részletes információt a projektről a minisztérium közösségi oldalán a jövő héten közöl.

„Remélem, hogy a projektbe minél több iskola bekapcsolódik és így segíthetünk a hátrányos helyzetű családokban, az egyszülős családokban élő gyerekeknek, illetve azoknak, akiknek szülei az egészségügyi intézményekben vagy más kritikus besorolású munkahelyeken dolgoznak, de azoknak a tanulóknak is, akik szeretnék átismételni az éves tananyagot és felkészülni a következő tanévre” – hangsúlyozta a tárcavezető.

BM/Felvidék.ma/webnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Cookies