Back to top

Nyáron elindulhat a városi kisvonat

Publikálva: 2019, február 4 - 18:55
Az év kezdete egyúttal változásokat is hozott a városi adók és illetékek területén, ennek kapcsán Pápay Zoltánt, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal pénzügyi főosztályvezetőjét kérdeztük.
Nyáron elindulhat a városi kisvonat

Januártól változott az idegenforgalmi adó mértéke, amelyet a Dunaszerdahelyre érkező turisták fizetnek. Ahogy egy-egy kirándulás esetén mi a szállás díja mellett idegenforgalmi adót is fizetünk az adott településnek, nincs ez másként a hozzánk érkező turisták esetében sem.

A főosztályvezetőtől megtudtuk, másfél évtized után emelkedett az adó, amely eddig kéttarifás volt, vagyis májustól októberig 0,83 eurót, főszezonon kívül, vagyis októbertől májusig pedig 0,36 eurót fizettek a vendégek. Az összegek még koronában voltak megállapítva, majd eurósítva tíz évvel ezelőtt. Dunaszerdahelyen az elmúlt években jelentős fejlesztések mentek végbe a termálfürdő területén és a város képe is megszépült, s ennek kapcsán is növekedett az idegenforgalmi értéke, így a változás mellett döntöttek a képviselők. A környező településeken egyébként az adó összege már évek óta egy euró felett mozgott.

Városunkban januártól az adó nagysága egy főre éjszakánként 1 euró, tehát a kéttarifás rendszer is megszűnt. Pápay elmonda, a szállásadókkal való egyeztetés után döntöttek az ilyen jellegű változás mellett. A város tavalyi bevétele ebből az adóból 65 ezer euró volt, úgy számolnak, hogy ez az összeg idén elérheti a 80 ezer eurót is. Egyúttal az ellenőrzéséket is szigorítják majd ezen a területen, vagyis a helyszínen és akár a webes felületeken keresztül is vizsgálják majd a vendégül látott turisták számát.

Az adóforrásokat pedig a jövőben is a turizmus fejlesztésére kívánják fordítani. Már a nyáron a városi kisvonat is elindulhat, amely a fürdőlátogató turistákat a belvárosba szállítaná, hogy a fürdőzés mellett a helyi gasztronómiával és szórakozási lehetőségekkel is megismerkedhessenek.

A másik változás a szemétdíjat érinti. Ennek emelését a törvénymódosítás tette szükségessé, mivel növekedett a hulladéklerakás díja a szemétlerakatokon. A törvényhozók célja az európai normákkal egyetemben a hulladék osztályozásának elősegítése. Dunaszerdahelyen ugyan folyamatosan növekszik a szelektált szemét mennyisége, jelenleg 20 százaléknál tartunk, de a korábbi szemétdíjat csak 40 százalékos osztályozási szint mellett lehetett volna tartani.

A szemétdíj területén egyébként évek óta nem történt változás, Pápay kiemelte, hogy korábban még a díj csökkentése is megtörtént, s nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy erre a jövőben is sor kerüljön. Ehhez viszont a lakosság együttműködésére is szükség van, hiszen hiába osztályoznak a lakótelepeken a polgárok, ha néhány egyén a műanyagos vagy papírgyűjtő edénybe más hulladékot is beledob, s ezzel kommunális hulladékká változtatja azt.

Éppen ezért a város folytatni fogja azon kezdeményezéseit, amellyel az osztályozásra buzdítja majd a polgárokat, hiszen ezen múlik a szemétdíj alakulása is.

Ezt már olvasta?

Cookies