Back to top

Nyaralás hitelből: még az infláció sem vette el a szlovák lakosság üdülési kedvét

Publikálva: 2023, július 9 - 15:15
Idén a megkérdezettek 8 százaléka vesz fel hitelt nyaralási célból, ami az előző ilyen felméréshez képest enyhe növekedést jelent, 2021-ben ugyanis ugyanerre a célra 6 százalék folyamodott kölcsönért. A hitelek kétharmada azonban meghaladja a 400 eurót, derül ki a Kruk társaság által készített közvélemény-kutatásból.
Nyaralás hitelből: még az infláció sem vette el a szlovák lakosság üdülési kedvét

Üdülési célokra inkább a férfiak vesznek fel hitelt, a 400 eurót meghaladó kölcsönök esetében csaknem kétszer gyakrabban, mint a nők. Üdülési, nyaralási célokra a leggyakrabban a 25 és 34 év közötti korosztály folyamodik kölcsönért, a megkérdezettek közel 13 százaléka.

A nyaralásra felvett hitel valamivel gyakoribb jelenségnek számít az alacsonyabb végzettségűek és a 600 eurónál alacsonyabb nettó jövedelemmel rendelkező háztartások esetében, miközben általában 400 eurót meghaladó összegről van szó.

Azok a munkanélküliek, akik úgy döntenek, hogy hitelből oldják meg a nyaralásukat, rendszerint 400 euró feletti kölcsönt vesznek fel.

„Nyugtalanító jelenség, hogy azok, akiknek már lejárt tartozásuk, azaz olyan adósságuk van, amelynek fizetési határideje lejárt, vagy munkanélküliek, nagyon gyakran vesznek fel hitelt nyaralásra. Ez ugyanis azzal járhat, hogy nem banki szubjektumoktól, nagyon előnytelen feltételekkel adósodnak el, mivel másutt nem járnak szerencsével“ – véli a Kruk vezérigazgatója, Jaroslava Palendalová.

Az elszabadult energiaárak és általános infláció ellenére a szlovákiai lakosság nem mond le a nyaralásról, a legtöbb külföldi üdülési időpontot már lefoglalták. A hagyományosan kedvelt Horvátország mellett a szlovákiai turisták előszeretettel látogatják Olaszországot, Görögországot, Törökországot és Egyiptomot is.

A csehekkel összehasonlítva többet költenek a szabadságuk idején és előnyben részesítik a strandok közvetlen közelében lévő négy- és ötcsillagos szállodákat, all inclusive ellátással.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies