Back to top

November elejéig meghosszabbították az ellenőrzést a szlovák–magyar határon

Publikálva: 2023, október 12 - 07:00
A Magyarországgal közös határ ellenőrzésének november 3-ig történő meghosszabbítását hagyta jóvá a szlovák kormány szerdán a Belügyminisztérium véleményezett javaslata alapján, azt követően, hogy korábban jóváhagyták a határellenőrzés október 14-ig tartó visszaállítását.
November elejéig meghosszabbították az ellenőrzést a szlovák–magyar határon

Az illegális migrációval kapcsolatos jelenlegi helyzet miatt azonban az intézkedést meghosszabbítják az október 15-től november 3-ig tartó időszakra. A Schengeni határellenőrzési kódex szerint az érintett tagállam dönthet a belső határellenőrzés időtartamának legfeljebb 20 nappal történő meghosszabbításáról, akár ismétlődően is.

A tárca szerint a szlovák–magyar belső schengeni határ ellenőrzése meghosszabbításának okai változatlanok a korábbi döntés óta.

„Az intézkedés célja a migráció visszaszorítása azon illegális határátlépők esetében, akik Szlovákiát tranzitországnak tekintik az Európai Unió más tagállamaiba irányuló útjuk során. Területünkön való tartózkodásuk komoly rendőri jelenlétet igényel, akik közül sokakat más feladatok ellátásáról kell átcsoportosítani. Ez a helyzet veszélyezteti Szlovákia belső biztonságát és a közrendet” – közölte a Belügyminisztérium.

Hozzátették: a belső határ azon szakaszain, ahol az operatív megállapítások szerint az illegális migráció veszélye fenyeget, a korábbiak szerint zajlanak majd az ellenőrzések, úgy, hogy a lehető legkisebb mértékben korlátozzák a határforgalmat.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies