Jelenlegi hely

November 10-én választhatunk polgármestereket

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, július 6 - 18:08 | Közérdekű
Andrej Danko, a parlament elnöke pénteken aláírta a helyhatósági választásokat kihirdető határozatot, és a választások napját 2018. november 10-re, szombatra tűzte ki.
November 10-én választhatunk polgármestereket

A választókerületeket és a képviselőtestületek létszámát legkésőbb augusztus 17-ig kell meghatározni. Augusztus 11-ig kell létrehozni a választókörzeteket és kijelölni a választási helyiségeket. A járási és a körzeti választási bizottságok megalakításának határideje október 11., első ülésük határideje pedig október 24. Erről Tomáš Kostelník, a parlament elnökének szóvivője tájékoztatott pénteken.

A helyhatósági választásokon az a nagykorú lakos vehet részt, aki állandó lakhellyel rendelkezik az adott településen. Az állampolgárok jelöltként is indulhatnak a választásokon. Községi vagy városi képviselőjelölt lehet minden lakos, aki állandó lakhellyel rendelkezik az adott településen, és betöltötte a 18. életévét. Polgármesternek csak 25 év felett jelöltethetik magukat az állandó lakhellyel rendelkező lakosok.

A helyhatósági választás egyfordulós. Önkormányzati képviselők lesznek azok a jelöltek, akik az adott választókerületben a legtöbb szavazatot kapják. Polgármester lesz az a jelölt, aki az adott településen a legtöbb szavazatot nyeri el. Szavazategyenlőség esetén a törvény értelmében újra kell választani.

Forrás: teraz.sk