Back to top

Növekvő infláció, nagyobb értékű ebédjegyek

Publikálva: 2022, szeptember 3 - 07:05
Szeptember 1-től 4,80 euróra emelkedett az ebédjegyek ára, aminek 55 százalékát a munkaadó fizeti. De azok is jobban járnak, akik szolgálati útra mennek.
Növekvő infláció, nagyobb értékű ebédjegyek

Az étkezési utalványok árának meghatározási mechanizmusát az utazási kompenzációról szóló törvény tartalmazza. Ennek lényege, hogy ha növekszik az infláció, akkor a munkaügyi minisztérium a Statisztikai Hivatal adatai alapján emeli az ebédjegyek árát. Ez történt most is.

Minden alkalmazottat érint az áremelés, azokat is, akik ebédjegyeket kapnak és azokat is, akik az étkezési támogatást pénzben veszik fel.

Azok, akik sokat járnak szolgálati útra, szintén jobban járnak.

Ha a szolgálati út 5-12 óra időtartamú, akkor 6 euróról 6,40 euróra emelkedik az étkezi jegy összege („diétapénz”). Ha viszont 12-18 óra hosszáig tart, akkor már az eddigi 9 euró helyett 9,60 euró jár az alkalmazottnak. Ha a szolgálati út több mint 18 óráig tart, az összeg az eddigi 13,70 euróról 14,50  euróra emelkedik.

A „sima” ebédjegyek ára a Munkatörvénykönyv szerint az 5-12 órás szolgálat út „diétapénzének” 75 százaléka. A 6,40 eurós összeg esetében ez 4,80  euróra jön ki.

A Munkatörvénykönyv ugyanakkor csak az ebédjegyek minimális árát szabja meg, a munkaadó nagyobb értékű ebédjegyeket is biztosíthat dolgozói számára.

Szeptember 1-től változott a szolgálati úton használt autókra járó ún. kilométerpénz összege is. Személygépkocsik esetében 0,213 euróról 0,227  euróra nő az összeg.

Az ebédjegyek és a kilométerpénz ára idén már másodszor emelkedett. Az elsőre még májusban került sor.

ma7.sk/pravda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies