Back to top

Zuzana Čaputová újévi beszédében Szlovákia múlt évi próbatételeit hangsúlyozta

Publikálva: 2023, január 2 - 06:55
Fennállásának 30 éve alatt, de az utóbbi években is kemény próbatételeken esett át a Szlovák Köztársaság ellenállóképesség, felkészültség és összetartás tekintetében, hangsúlyozta újévi beszédében Zuzana Čaputová szlovák államfő.
Zuzana Čaputová újévi beszédében Szlovákia múlt évi próbatételeit hangsúlyozta

Mint kifejtette, az emberek hangulatára rányomták a bélyegüket a belső konfliktusok, a bizalmatlanság, a kétkedés, a megosztottság a különböző véleményt vallók között, akik nehezen találják meg a közös hangot. De szerinte az emberek többsége megegyező véleményen van a jobb irányban való elmozdulás szükségessége tekintetében és várakozással tekint az előrehozott választások elébe.

A továbbiakban arról szólt, hogy különleges időket élünk. „A szlovák nép történelme folyamán még soha nem kapott lehetőséget arra, hogy három évtizeden át demokráciában, szabadon, a saját államában éljen. Ma ezt magától értetődőnek tartjuk és többségünk bízik benne, hogy ez így is marad“ – jelentette ki, majd hozzátette, hogy ezt sok küzdelem előzte meg. Egyúttal elismeréssel adózott azoknak, akik sikerrel küzdöttek és helytálltak ennek érdekében.

Kiemelte, hogy az önálló állam létrehozásának időszakával összevetve, amikor az országnak ki kellett építenie a saját intézményeit, Szlovákia ma szuverén és elismert állam, az EU, a NATO, az eurózóna és a schengeni övezet része.

Az államfő szerint a szabadságot és a biztonságot az Ukrajna elleni orosz agresszió tavaly februári kezdete óta már soha nem tekinthetjük magától értetődőnek. Az ukrán nép szenvedésének kétségbe vonása szerinte a kegyetlenségben való osztozást jelenti.

A jelenlegi szlovákiai politikai helyzettel összefüggésben szót ejtett a kormány iránti bizalom megvonásáról. „A társadalom többsége a jó irányba való elmozdulást sürgeti. Feltehetően előrehozott választások elé nézünk. Sokak számára ez a társadalom további fejlődésével kapcsolatos aggodalommal kísért változás, ám csak az következhet be, aminek a bekövetkeztét mi magunk lehetővé tesszük” – folytatta az államfő. Mint mondta, Szlovákiának olyan úton kell haladnia az eltelt három évtized után, hogy népének biztonságos otthona legyen, ahol a törvény és igazságosság mindenkire egyformán vonatkozik, ahol az állam segítségére van az embereknek a nehéz időkben, s javítja életminőségüket.

A politikusoknak szerinte irányítaniuk kell az országot és nem káoszba vezetni azt.

Az államnak képesnek kell lennie enyhíteni a világválság emberekre gyakorolt hatását, nemzetközi viszonylatban pedig elismert partnerré kell válnia. Elutasította a gyűlöletkeltést és kijelentette, hogy olyan országra van szükség, ahová visszatérnek az emberek, nem pedig távoznak onnan. „Hogy ilyen országgá váljunk, arra nincs semmilyen egyszerű recept. Becsületes úton kell haladni, egyúttal nyitottnak kell lenni a világ, más nemzetek felé, s akikkel lehet, azokkal párbeszédet kell folytatni“ – mondta.

Mint rámutatott, azonosságtudatunkat nem tagadjuk meg és nem is veszélyeztetjük, „ha nyitottak vagyunk a tőlünk eltérő identitású emberek megismerésére, amennyiben ez a másság az emberség egy formája, és általa csak gazdagodhatunk” – tette hozzá.
Čaputová nagyra értékelte az állampolgárok rászorulók iránti szolidaritását. „Szlovákia legnagyobb értéke az emberekben rejlik” – hangsúlyozta.

Olyan társadalomban lát potenciált, ahol az emberek többsége hajlandó együttműködni, értékeket teremteni és megosztani, közös célokért dolgozni, akkor is, ha azokhoz többféle út is vezethet, erről személyes találkozások sokasága győzte meg.

A civil szektort és a számtalan egyéni kezdeményezést tartja Szlovákia mozgatórugójának és támaszának a nehéz időkben. Nagyra értékelte a szenvedők és bajbajutottak iránt tavaly tanúsított szolidaritást és emberséget. „Szlovákia legnagyobb gazdagsága az emberekben rejlik” – hangsúlyozta. Mint kijelentette, Szlovákia annál sikeresebb lehet, minél jobban kihasználja ezt a potenciált az államigazgatásban.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies