Back to top

Már látni a fényt az alagút végén

Publikálva: 2021, március 19 - 12:31
Úgy látszik, a szigorúbb szabályok végre kezdenek hatni. Az elemzők, akik a járványügyi adatokkal foglalkoznak, már látják a fényt az alagút végén. A szakértők azonban óvva intenek lazításoktól, megkezdett úton kell végighaladni, ha hosszútávú javulást szeretnénk.
Már látni a fényt az alagút végén

Mindenki számára megnyugvást hozna, ha ennek az egésznek már vége lenne, a félelem és az idősek iránti aggodalom elmúlna.

Erre minden remény megvan, és a helyzet javulhat, azonban nem egycsapásra, hiszen az országban továbbra is érvényben van a vészhelyzet, amelyet meghosszabbítottak. 

Valamivel optimistább képet vetítenek előre azonban az Adatok pátosz nélkül (Data bez pátosu) elemzői, akik kizárólag tényszerű információkkal és adatokkal szolgálnak.

Az adatokból egy rossz hírt és négy jó hírt tettek közzé.

A rossz hír eléggé aggasztónak tűnik.

Szlovákiában kétszer annyi páciens szorul lélegeztetőgépre, mint ahány beteget ápolnak Dániában. Szlovákiában összesen 379 személy van most lélegeztetőgépen, Dániában pedig mindössze 196 beteget kezelnek kórházban. Dániában egyébként szintén lockdown van bevezetve.

Az egyik jó hír azonban, hogy az elmúlt 15 napban 259-el csökkent a kórházban ápoltak száma.

És ez az elmúlt napok egyik legjobb és leginkább várt híre.

A következő jó hír, hogy a hétnapos medián is csökkent, átlagosan napi 1834 a fertőzöttek száma.

Az elemzők szerint ilyen alacsony szám rég nem volt, legutóbb január elején, a tömeges tesztelés előtt. Ezután viszont jócskán meglódult, s az elmúlt  két hónap alatt 15 millió tesztet használt el az ország.

A harmadik jó hír, hogy a PCR tesztek pozitivitása is csökken, 70 ezer tesztből átlagosan  18% mutat pozitív eredményt.

Talán a legfontosabb jó hír, hogy a halálesetek száma is csökken, s hosszú hetek után kevesebb, mint százan halnak meg naponta.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies