Back to top

Nincsenek hátrányban a magyar tannyelvű iskolákból érkezők

Publikálva: 2018, április 18 - 08:30
Tény, hogy a gyermek anyanyelvén tudja legjobban kinyíló értelmét táplálni, tudását megalapozni – s ezzel egyben megteremteni későbbi boldogulását, sikeres és boldog jövőjét. A közelgő iskolai beiratkozások kapcsán ezért ismét arról kérdeztünk meg ismert régiónkbeliket, hogy ők miképp tudtak eredményesek lenni – magyar iskolával a hátuk mögött. Ezúttal a dunaszerdahelyi Bohuniczky László ügyvédet kérdeztük.

– Hogyan vélekedik, mennyire meghatározó az, ha egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanul, szerzi meg az ismereteket?

– Úgy gondolom, hogy mindenki, főleg gyermekkorban, a saját anyanyelvén tudja legjobban befogadni, megérteni és feldolgozni az új információkat. Erre tud majd a jövőben építeni, és a későbbi szaktudást akár más nyelven is használni. A tanulás és a szakmai fejlődés szempontjából elsősorban a megfelelő motiváció a mérvadó, így nem mindegy, hogy egy gyermeknek szükséges még egy plusz akadállyal is megküzdeni, amit számára az idegen nyelv jelent. Az iskolákban nem csupán tárgyi tudással próbálják „ellátni” a diákokat, hanem nevelnek is – beleértve egy nemzet/nemzetiség kultúráját is.

– Miképp tapasztalta meg azt, hogy felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni az életben?

– Nekem 18 évesen nem okozott különösebb gondot a magyar tannyelvű iskolákból való átállás a szlovák egyetemre és szlovák környezetbe. Az első szemeszter alatt sikerült kitapasztalnom a különben nem nagy eltéréseket az anyanyelvemen és idegen nyelven történő tanulás között, és mivel tudtam, mit szeretnék elérni, aszerint készültem. Nem mondható el az, hogy a magyar anyanyelvű, magyar tannyelvű iskolákból érkező hallgatók valamilyen hátrányban lettek volna a szlovák anyanyelvű évfolyamtársaikhoz képest, ami a tanulási eredményeket illeti.

Ezt már olvasta?

Cookies