Back to top

Nincs koronavírus-fertőzés Szlovákiában

Publikálva: 2020, január 29 - 06:34
A laboratóriumi vizsgálat egyik koronavírus-gyanús esetben sem igazolta a fertőzést.
Nincs koronavírus-fertőzés Szlovákiában

A vizsgálat eredménye mindhárom érintett személy esetében negatív volt. Ezt Peter Pellegrini kormányfő és megbízott egészségügy-miniszter jelentette be kedden.

„Az új, 2019-nCoV típusú koronavírust január 28-ig senkinél sem mutatták ki Szlovákia területén. A laboratóriumi vizsgálat a három fertőzésgyanús személy egyikénél sem igazolta ezt a megbetegedést, a tesztek negatív eredménnyel zárultak” – közölte Pellegrini.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője elmondta: a betegség lázzal, köhögéssel, fulladással jár együtt, előfordul az is, hogy tüdőgyulladásba torkollik.

„Amennyiben a páciens nem járt azokban az országokban, ahol felütötte a fejét az új koronavírus, illetve ha nem került kapcsolatba olyan emberekkel, akik jártak ilyen országokban, nincs ok a pánikra, valószínűleg csak egy egyszerű influenzáról vagy megfázásról van szó”

– hangsúlyozta a szóvivő.

Az új vírussal kapcsolatos kérdésekre a 0917 222 682-es telefonszámon válaszolnak. A kérdéseket a novykoronavirus [at] uvzsr.sk címre küldött e-mailben is fel lehet tenni.

A kormányfő hétfőre (január 27.) válságstábot hívott össze az egészségügy-minisztériumba, amelyen bejelentette, hogy több megelőző intézkedést is hoznak a koronavírus terjedése ellen. Felmérik többek között a repülőterek, határátkelők és kórházak felkészültségét is. A lakosoknak azt ajánlotta, hogy oltassák be magukat influenza ellen, és fontolják meg a külföldi utazásokat. Egyben óva intett mindenkit a pánikkeltéstől. Eliášová elmondása szerint a Közegészségügyi Hivatal folyamatosan tájékoztatni fogja a nyilvánosságot a helyzet alakulásáról.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies