Back to top

Nézze meg, hogy mennyivel növekednek a családoknak járó juttatások!

Publikálva: 2021, december 29 - 06:47
Idén július óta emelkedett a létminimum összege, aminek az összegétől több juttatás is függ, köztük a családoknak járó juttatásoké is. Januártól növekszik például a családi pótlék vagy a gyermekgondozási segély, de emelkedik az anyasági vagy terhességi segély összege is.
Nézze meg, hogy mennyivel növekednek a családoknak járó juttatások!

A gyermekes családokat az állam a munkaügyi hivatalok által folyósított egyszeri és rendszeres állami szociális segélyekkel támogatja. Ezek célja, hogy segítsék a szülőket az egy vagy több gyermek egyidejű megszületésével járó kiadásaik során, illetve hogy segítsék őket a kiskorú gyermekek gondozásában. Ezeknél a juttatásoknál nem ellenőrzik a családok jövedelmét.

A munkaügyi hivatalok által folyósított ellátások teljes számából a gyermekgondozási segély teszi ki a legnagyobb részt, összesen több mint 659 000 család kapja.

A második leggyakrabban folyósított juttatás a családi pótlék, amit csaknem 157 ezer család kap. „Tudjuk, milyen fontos a család támogatása. Főleg egy új élet kezdetén, ami nemcsak örömmel jár, hanem a családi költségvetés megterhelésével is” – mondta Karol Zimmer, a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója.

Amennyiben az anya a gyermek születése előtt dolgozott, és teljesíti a feltételeket, és ha a szülést megelőzően rendelkezett betegbiztosítással, akkor szülési segélyre jogosult.

Tehát ha vagy magánvállalkozóként fizette az egészségbiztosítást, vagy önkéntes alapon, vagy pedig a munkáltatója fizette helyette azt” – magyarázta Jana Hrabková, a Szociális Biztosító kommunikációs osztályának dolgozója. „Hogy jogosult legyen a segélyre, annak a személynek, aki a segélyt kérelmezi betegbiztosítással kell rendelkeznie a szülési szabadságra való jogosultság időpontjában (vagy vonatkoznia kell rá a védelmi időnek), és a betegségbiztosítást legalább 270 nappal a szülés előtt fizetnie kell. Ezen kívül az önkéntesen vagy kötelezően biztosított magánvállalkozónak időben és a megfelelő összegben be kell, hogy legyen fizetve a biztosítási díja, fűzte hozzá Hrabková.

A szülési támogatás maximális összege, amelyet ebben az évben egy nő kaphat, havonta 1615,60 euró lehet a 30 napos hónapban és legfeljebb 1669,50 euró a 31 napos hónapban.

Januártól ezek az összegek a 30 napos hónapban 1676,30 euróra, a 31 napos hónapban pedig 1732,10 euróra emelkednek.

Minden olyan nő, aki a terhessége előtt dolgozott és megfelel a többi feltételnek is, jogosult terhességi támogatásra. A betegségbiztosítással rendelkező anyák esetében a terhességi segély 215,50 és 333,90 euró között van.

Jövőre ezek az összegek is emelkedni fognak.

A biztosított várandós nők minimum 223,50 eurót kapnak a 30 napos hónapra, és 231,00 eurót a 31 naposra. A maximális terhességi segély 30 napos hónap esetén 335,30 euró, 31 napos hónap esetén pedig 346,50 euró lesz.

Forrás: pravda, ma7

Ezt már olvasta?

Cookies