Back to top

Nézze meg, hogy kik kapnak idén városi díjakat!

Publikálva: 2019, február 19 - 15:52
A városi képviselők mai ülésükön megszavazták a városi díjakra javasolt személyek névsorát is.
Nézze meg, hogy kik kapnak idén városi díjakat!

Két éve már, hogy Dunaszerdahely városi díjait tavasszal, a Szent György-napokon adják át az elismerésben részesülő személyeknek, illetve hozzátartozóiknak.

Dunaszerdahely Város Díszpolgára – Strédl Terézia, a társadalmi életben elért érdemeiért. Strédl Terézia Pozsonyban született, iskoláit Dunaszerdahelyen végezte. A Comenius Egyetem gyógypedagógiai szakán 1975-ben szerzett diplomát, szakterülete a pszichológiai tanácsadás volt. Tanulmányai elvégzése után szinte azonnal megalapította Galántán a Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadót, ahol hosszú harminc éven át dolgozott. A Selye János Egyetem megalakulásakor kezdődött oktatói karrierje.

Dunaszerdahely Város Pro Urbe Díja – Kanovits Györgynek a társadalmi életben elért érdemeiért, Petényi Györgynek a sport területén elért eredményekért, illetve Antal Andrásnak (in memoriam), a kultúra területén elért eredményekért.

Kanovits György – Hosszú éveken keresztül, egészen 2018-ig volt Dunaszerdahely városának önkormányzati képviselője, de újságíróként és szerkesztőként is ismert. Napjainkban a Dunaszerdahelyi Városi Televízió szerkesztője.

Petényi György – 2008-tól a Dunaszerdahelyi Sakk Klub elnöke, azóta érte el a klub legnagyobb sikereit, hiszen az utolsó hat évben háromszor nyerték meg a legfelsőbb szlovák csapatbajnokságot, az extraligát (2014, 2017, 2018) és szintén háromszor a második helyen végeztek (2013, 2015, 2016). Négyszer szerepeltek a sakkcsapatok Európa-kupáján. Az elmúlt tíz évben számos arany-, ezüst- és bronzérmet szállítottak a klub fiatal sakkozói az ifjúsági szlovák bajnokságokról, egyéni- és csapatversenyben is. ​

Antal András – 1900-ban született Dunaszerdahelyen, ősi nemesi családból. Középiskoláit Pozsonyban végezte, majd 1917-től az olasz fronton harcolt, s 1919-ben szerelt le. A második háború után ő volt Dunaszerdahely krónikaírója (Hartmann József után). Segítette a kialakuló első dunaszerdahelyi múzeum létrejöttét (amely a Fehér kastélyban működött).

A díjakat a Szent György-napok keretén belül adják át április 27-én, 18 órai kezdettel a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Ezt már olvasta?

Cookies