Back to top

A népzene Lámpásai a Csaplár színpadán

Publikálva: 2023, július 21 - 16:31
A XIV. Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika harmadik koncertjét a nyárasdi Lámpás Citerazenekar, illetve az ifjabb tagokból álló „utánpótlás“ csoportjai, a Lámpás Junior, a Kislámpás és a Lámpácska adták a Csaplár Benedek VMK szabadtéri színpadán.
A népzene Lámpásai a Csaplár színpadán

A 2023-as évben a hangszeres zene a DUM központi témája, ennek köszönhetően hallhatták a látogatók Farkas Izsák hegedűművész, majd a Nádszegi Fúvószenekar után a citerazene nyárasdi képviselőit.

Az 1972-től létező nyárasdi népi zenekar több átalakulás után 2020-tól újult meg Házi Lajos vezetésével. Az akkor kezdők mára már felnőttként pengetik a húrokat, éneklik a népdalokat. Azóta sok-sok fellépés után ezüst-, illetve aranysávot is szereztek a különböző minősítőkön, ráadásul különleges rekord is fűződik a nevükhöz. A tavaly Nyárasdon szervezett 3. Nemzetközi Citeratalálkozón a legnagyobb korkülönbséggel színpadra lépő citerazenekar rekordját állították fel, a zenekarban játszó legfiatalabb és legidősebb tag életkora közti 65 év 9 hónapos különbséggel.

A Lámpás Citerazenekar, a Lámpás Junior, a Kislámpás és a Lámpácska zenekarok egymást váltva szórakoztatták a közönséget, miközben Házi Lajos a zenekarok megalakulásáról, az évek folyamán történtekről beszélt, majd szeretettel invitálta a közönséget augusztus 20-ra, a Csaplár Benedek VMK előtti térre, ahol a Felvidéki Fesztivál résztvevőjeként újabb műsorral várják az érdeklődőket.

A XIV. Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika harmadik koncertjén készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies