Back to top

Népszerűbbé vált a készpénzmentes fizetés régiónkban

Publikálva: 2021, október 13 - 08:20
Áttörést hozott a készpénzmentes fizetés népszerűségének növekedésében a koronavírus-járvány a régióban, az emberek fele ugyanis gyakrabban használ kártyát vagy egyéb digitális megoldást a pandémia óta.
Népszerűbbé vált a készpénzmentes fizetés régiónkban

Az öt közép-kelet-európai országban - Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában - a megkérdezettek 83 százaléka jelezte, hogy örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek terjedésének.

Minden második megkérdezett válaszolt úgy, hogy ha csak teheti, készpénzmentesen fizet, vagyis kifejezetten kerüli a bankjegyek használatát.

A listavezető ország ebből a szempontból Szlovénia, ahol minden ötödik válaszadó, ha rajta múlna, teljesen megszabadulna a készpénztől, és 60 százaléka törekszik is arra, hogy ne használjon készpénzt.

A V4-ek körében és Szlovéniában a megkérdezettek több mint 80 százaléka egyetértett abban, hogy a készpénznél sokkal kényelmesebbek a készpénzmentes megoldások, emellett szinte ugyanennyien biztonságosabbnak is tartják az elektronikus fizetést.

A megkérdezettek többsége valamennyi országban támogatná, hogy kötelezzék a kereskedőket valamilyen készpénzmentes fizetési lehetőség biztosítására.

A felmérés alapján nincs olyan terület, ahol nem használnák szívesen az emberek a bankkártyát.

Az élelmiszervásárlás és házhozszállítás mellett a szerelők, valamint a háznál dolgozó szolgáltatók ügyfelei között is többségben vannak azok, akik igényelnék a kártyás vagy egyéb digitális fizetési lehetőséget.

A készpénz visszaszorulásának az öt ország megkérdezettjeinek mindössze 22 százaléka nem örül. Ebből a szempontból az életkor is fontos befolyásoló tényező: az idősebbek körében, valamennyi országban 30 százalék feletti a kizárólag készpénzt használók aránya.

ma7.sk/MTI

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság
Cookies