Back to top

Népszavazás: Információk a szavazóknak

Publikálva: 2023, január 14 - 15:45
Egy hét múlva, január 21-én tartják meg azt a népszavazást, amelyben a választók a Szlovák Alkotmány módosításáról, az előrehozott választás lehetőségéről nyilváníthatnak véleményt. A Belügyminisztérium fontos információkat tett közzé azon polgárok számára, akik szeretnék választani, ám valamilyen oknál fogva erre nem képesek.
Népszavazás: Információk a szavazóknak

Az az állampolgár, aki komoly, elsősorban egészségügyi okból nem tud eljutni a szavazókörzetébe, mozgóurnát kérelmezhet. Kérelmével a községet kell megkeresnie, vagy a szavazás napján a helyileg illetékes választási bizottságot.

Az a választópolgár, aki súlyos, elsősorban egészségügyi okból nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, jogosult a településtől, vagy a választás napján a körzeti választási bizottságtól mozgóurnát kérni.

Azt a körzeti választási bizottságot kell megkérnie, amelyhez szavazókörzete szerint tartozik“ - szól a Belügyminisztérium tájékoztatása.

Az a választópolgár, aki egészségügyi okból, vagy írás-olvasási tudatlanság miatt nem tudja kitölteni a szavazólapot, másik személy segítségét kérheti az utasítása szerinti kitöltésben, illetve a szavazólap borítékba helyezésére.

Fontos kitétel azonban, hogy a segítő személy nem lehet a választási bizottság tagja - figyelmeztet a szaktárca. Adott helyzetben a bizottság tagjának mindkét személyt fel kell világosítania a szavazás módjáról, illetve az esetlegesen elkövethető bűncselekmény tényállására.

Ha a szavazó polgár egészségügyi okból nem tudja egyedül elhelyezni a borítékot az urnába, szintén megkérhet erre más személyt - de nem a választási bizottság tagját.

2023. január 21-én, szombaton lesz az előrehozott választás intézményéről szóló népszavazás. Az emberek arról szavazhatnak, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen-e a választási időszak. A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték.

teraz.sk, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies