Back to top

Nemzetközi konferencia az ápolókról, az ápolásról

Publikálva: 2019, május 23 - 13:06
Negyedik alkalommal találkoztak a ápolók, betegellátók és szülészeti asszisztensek a Dunaszerdahelyi Ápolási Napok elnevezésű nemzetközi konferencián.
Nemzetközi konferencia az ápolókról, az ápolásról

A csütörtök reggeltől egészen késő délutánig tartó konferencia fő témái az egészségügyben fontos szemléletváltással, a magasabb minőségre törekedéssel, az egészségügy terén várható kilátásokkal foglalkozik.

Az ünnepélyes megnyitón Hájos Zoltán, városunk polgármestere, Nagyszombat megyei képviselő köszöntötte a konferencia résztvevőit. Elmondta, először tud részt venni ezen a tartalmas és szép találkozón, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy meghívták. „Úgy gondolom, hogy az ápolók munkája pótolhatatlan, jelentős a szerepük az ápolásban, a gondozásban, az orvosok - bármilyen nagy tudásúak is - munkája sem végezhető az ápolónők nélkül. Meg kell becsülni az Önök munkáját, tiszteletet érdemelnek. Bízom benne, hogy a mai konferencián is sok új és érdekes dologgal ismerkednek meg” - emelte ki Hájos Zoltán.

A dunaszerdahelyi kórház igazgatónője, Sylvia Bock a kórház és a Svet zdravia vezetése nevében üdvözölte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy négy évvel ezelőtt elindult ez a szakmai nap, annak sikerét az is alátámasztja, hogy évről-évre egyre nagyobb létszámban jelennek meg az érdeklődők. „Az ápolói munka empátiát, intelligenciát igényel, de magas fokú szakmai képzettséget is - többek között ezért fontos ez a konferencia. A dunaszerdahelyi kórházban éves szinten több mint 10 ezer embert látunk el, 4 ezer operációt hajtunk végre, 900 szülést vezetünk le. Minden egyes szám mögött ott van a páciens, de természetesen ott vannak Önök is, az ápolók. Meggyőződésem, hogy az önök szakmai hozzáértése az egyik kulcsa a minőségesebb egészségügyi ellátásnak. A mostani konferencia lehetőséget ad új tudást szerezni, új embereket megismerni” - zárta szavait az igazgatónő.

Iveta Lazorová, az Egészségügyi nővérek és szülészeti asszisztensek kamarájának elnöknője fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy az ápolók munkája nem csak a betegellátásban merül ki, a megelőzés is ugyanolyan fontosságú munkájuk során. A nővérek munkája különleges, naponta találkoznak szenvedéssel, sérüléssel, sokszor a halállal is, ezért örül annak, hogy a társadalom egyre inkább törődik azokkal, akik az emberek egészségével törődnek.

Végezetül Földes Henrietta, az ápolási napok elindítója, szakmai fővédnöke szólt néhány szót az egybegyűltekhez. Kiemelte az ápolói munka szépségeit, de nem feledkezett meg annak árnyoldalairól sem, és megköszönte a nővérek munkáját, akik minden nehézségen túllépve nap mint nap mosollyal az arcukon térnek vissza hivatásukhoz.

A köszöntők után Nagy Gréta és Németh Levente rövid kultúrműsora szórakoztatta a konferencia résztvevőit, majd elkezdődtek a szakmai előadások, melyek késő délutánig számolnak be a szakterület fejlődéséről, lehetőségeiről.

Rózsár Vince felvételei

Ezt már olvasta?

Cookies