Back to top

Németországi diákmobilitás a Zero waste journey ERASMUS + projekt kapcsán

Publikálva: 2024, április 24 - 10:13
A dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai az Erasmus+ Zero waste journey projekt keretén belül két turnusban Bajorország festői kisvárosába, Bayreuthba utaztak, partnerükhöz, a CEREDU vállalathoz, illetve a Paint me kreatív műhelybe, melyek vezetői Blanka és Daniel Barth.
Németországi diákmobilitás a Zero waste journey ERASMUS + projekt kapcsán

A szóban forgó projekt abban segít, hogyan váljanak a jövő szakemberei környezet-tudatosabbá, zöldebbé későbbi munkájuk során. A workshopok főként a fodrász-sminkes tanulókat célozták meg. A tanulmányi út tele volt izgalommal, a kreatív alkotáson át a tudományos körútig. Így például az elméleti nyersanyagismeret elsajátításához, a Bayreuthi Egyetem botanikus kertjébe, az Ökologisch-Botanischer-Gartenbe vettük az irányt, ahol a kampusz egyik kutatója vezetett körbe minket. Egy világ körüli úton vehettünk részt az éghajlati övezetek tekintetében, ugyanis az egyetem üvegházai úgy vannak kialakítva, hogy minden égtáj helyet kap bennük a trópusitól a mediterránig. Megtapasztalhattuk például, milyen Peruban sétálni, milyen ökoszisztéma várna ránk ott. A hatalmas botanikus kertben a projekthez igazodva a kozmetikában használt növényekre fektette a hangsúlyt a kutató. Ismertette a növények jótékony hatásait a bőrre és a hajra, de figyelembe vette azt is, hogy ezek előhelyei fenntarthatók-e a nagyipari termelésben. Megmutatta, melyik növény véd az UV-sugárzástól, mit használjunk, ha korpás hajra vagy kopaszodás ellen keverünk kozmetikumot, vagy, ha magas vitamintartalmú készítményt szeretnénk létrehozni. Beszélt arról is, milyen természetes színezékeket lehet használni a mesterségesek helyett. Megtudhattuk továbbá, hogy Bayreuthban van olyan fodrászat, amelyik ilyen kozmetikumokat használ, ahogy hulladékmentes boltokat is nagy számban találtunk a városban.

A műhelymunka a Paint me-ben zajlott, ahol Anna Müller és Gabi Wenz biológusok vezettek be bennünket a natúr kozmetikumok készítésének világába. Az elméleti órán tanultakat műhelymunka követte. Diákjaink maguk készíthették el a hajtípusuknak megfelelő bioszappant, hajvizet, hajfixálót, folyékony sampont és borotvahabot. Ízlésük szerint választhatták ki, hogy milyen illóolajat, illetve természetes színezéket használnak: valaki spirulinával, kurkumával, más céklával színezett, különféle szín- és illatkavalkádok születtek a citromos-narancsostól a levendulásig.

Blanka Barthtól pedig megtanulhattuk a kerámiafestés fortélyait. Különféle technikákat ismertetett, mint például a buborék- és pecsételő módszert, csipketechnikát. Így a már meglévő hajkozmetikai termékekhez a hulladékmentes tároló – mint esztétikum a jövő zöld fodrászatába – is elkészült. Olyan festékekkel es glazúrokkal dolgoztunk, amelyek teljesen bio alapanyagúak. A diákok fantáziája szárnyalhatott, hiszen teljesen szabad kezet kaptak abban, hogy milyen lesz a végeredmény. Az alkotás öröme mindenki arcán látszódott.

A mozgalmas délelőttöt mindig kései ebéd, majd kultúrprogram, helyismeret-, vagy nyelvóra követte. Az élő idegennyelv-óra is a város szívében zajlott, ahol diákjainknak különböző desztinációkon kellett helyt állniuk, használva angol és német nyelvtudásukat. Ellátogattunk a Markgräfliches operaházba és múzeumba is. A 18. században épült barokk stílusú Galli Bibiena, amely az UNESCO világörökségének része, egy igazi mesebeli sétára invitált. A látvány még a “tiniket” is lenyűgözte. A múzeumi túra tele volt érdekes és interaktív elemekkel. Az estéket finom vacsorával és nagy belvárosi sétákkal zártuk. Elégedetten és telis-tele élményekkel tértünk haza.

Lőrincz Bitter Denisza, projektkoordinátor

Ezt már olvasta?

Cookies