Back to top

A német és a francia nagykövettel egyeztetett Hájos Zoltán

Publikálva: 2022, június 25 - 07:49
Barbara Wolf Németország és Pascal de Deunff Franciaország szlovákiai nagykövete tanácsosaik kíséretében tettek látogatást a Dunaszerdahelyi Városi Hivatalban június 20-án. A Hájos Zoltán polgármesterrel folytatott megbeszélésen a két nagykövetet a régió és az itt élő magyar kisebbség aktuális helyzete érdekelte.
A német és a francia nagykövettel egyeztetett Hájos Zoltán

A polgármester arról tájékoztatott, hogy Dunaszerdahely a tolerancia városa, a helyi magyarok és szlovákok között nincs konfliktus. A látogatáson felmerült a szlovákiai magyar kultúra finanszírozása. Hájos Zoltán hangsúlyozta, az önkormányzat nemzetiségtől függetlenül támogatja a helyi kulturális szervezeteket és csoportokat. Szóba került az oktatás kérdése is, erre a polgármester kifejtette, szükség lenne a szlovák nyelv oktatási módszerének változtatására, hogy a magyar gyerekek a szlovák nyelvet is olyan színvonalon beszéljék, mint az angolt.

A nagykövetek arról is tájékozódtak, hogy történt-e pozitív elmozdulás a diszkrimináció terén. Hájos Zoltán arról tájékoztatott, hogy nincsenek stratégiai beruházások a régióban, a déli infrastruktúra fejlesztése elmarad az országos átlagtól. Továbbá elmondta, problémát okoz az is, hogy a szlovákiai magyar kisebbségnek nincs parlamenti képviselete.

dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: Hájos Zoltán
Cookies