Back to top

Nem vagyunk rosszak

Publikálva: 2020, július 12 - 07:59
A nyár kellős közepén tartunk, igaz, a jelen időjárását tekintve nem a hőségre fókuszál az évszak, meg amúgy is, idén a legtöbb területen átírták a forgatókönyvet. A koronavírus új szabályokat alakított ki a világban, s hiába tűnt néhány hete még úgy, végre kifelé tartunk az egészből, a legfrissebb adatok nem erre utalnak.
Nem vagyunk rosszak

Holnap meg is tudjuk, milyen szigorításokra számíthatunk az országon belül és a határokon, de egy dologban biztosak lehetünk, a márciusi leállás nem tér vissza. Az ugyanis a gazdaság mellett az ország lakosságát is megroppantaná, látva, hogy a kifelé vezető út még mennyire bizonytalan.
 
Másrészt egyértelmű, hogy a szigor utáni lazítás nem minden szinten működött, s ebben a helyzetben nem mindenki viselkedett felelősségteljesen. Erre számítottunk korábban is, de ettől még nem vagyunk rosszak. Akadnak viszont olyanok, akiknek a szabályok semmit sem mondanak, sőt, éppen kihívást jelent számukra megszegésük, pedig most nem csak saját életükről van szó. 

Az olvasó felteheti a kérdést, miért is írok most a polgárok megítéléséről. Elsősorban azért, mert nem szeretném, ha néhány személy viselkedése alapján bélyegeznék meg az egész ország lakosságát. Sajnos látunk erre utaló megnyilvánulásokat Szlovákiában is, miközben az Egyesült Államokból előre törő gyűlölethullám növekedése elgondolkodtató lehetne ebből a szempontból is, hogy ne is említsem a magyarok kollektív bűnösségének évtizedes súlyát. Egész népcsoportokról, nemzetekről mondanak véleményt 2020-ban is elvakult fanatikusok, és sajnos kisebb volumenben ugyan, de nálunk is előállhat hasonló helyzet.

Pedig tudjuk, a megoldás az egyéni felelősség felismerése a társadalmon belül is. Ehhez persze a szabályok megszegése után járó büntetés is hozzátartozik, legyen az erkölcsi vagy éppen törvény előtti. Sajnos az utóbbi szintjén nagy a hiányosság, nem véletlenül tudott a legnagyobb kormánypárt a jogállamiság visszaállítására épülő kampányával hatalmasat nyerni még februárban. 

Mindezek közepette viszont nem szabad elfeledkeznünk arról sem, ha egyéni szinten hozzárakjuk a magunk kis részét, akkor az egész is jobb lesz. Nem szabad teret adni a szélsőségek előretörésének, legyen az bármilyen jellegű, mert most éppen azt tapasztaljuk, hogy a szabadelvűség jegyében akarnak kirekeszteni, s tudjuk, hogy az ehhez hasonló elméletek több mint nyolcvan éve hová vezettek.

Emberek vagyunk. Sokszor hibázunk, de alapvetően nem vagyunk rosszak. Ha esetleg pedig tévednénk, akkor képesek vagyunk a hibáinkat kijavítani.

Rajkovics Péter

Ezt már olvasta?

Cookies