Back to top

Nem született gól a bajnokin

Publikálva: 2019, november 2 - 20:09
A hét második mérkőzésén sem született gól a MOL Arénában.
Nem született gól a bajnokin

Volt, aki még ki sem józanodott a szerdai kupasiker utáni mámorból, máris tekerhette újból a nyaka köré a sálját, és vehette az irányt ismét a MOL Arénába, ahová a jó formában lévő Szered érkezett vendégjátékra. A bajnokság hetedik helyezettje három megnyert tétmeccs után érkezett Dunaszerdahelyre, ez a tény azonban semmiben sem befolyásolta csapatunk mérkőzés előtti hangulatát. Peter Hyballa minimális módon nyúlt hozzá a szerdán felállított tizenegyhez: Oravec ezúttal a cserepadon maradt, Blackman pedig kezdőként lépett pályára. 

Az elején mi birtokoltuk többet a labdát, az első kaput eltaláló lövésre pedig mindössze négy percet kellett várni, de Kalmár nem vitt bele elég erőt, így Ilievnek igazán nem volt nehéz dolga. A következő akció máris feledtethette volna csapatkapitányunk gyenge gurítását. A 9. percben Blackman játszotta magát tisztára a jobb sarokban, felnézett, kiválasztotta magának Ramirezt, aki mintegy öt méterről fölé vágta a tutit! A kihagyott helyzetet követően megbátorodtak a vendégek, de Rorič lövése nem talált kaput. Talán, ha kettővel több Horalkyt nyomott volna be meccs előtt, pontosabban célzott volna. 

Persze, nem azon múlt, ki mit fogyasztott a találkozót megelőzően, mert Roričéhoz hasonló pontatlan próbálkozása Vida Kristophernek is volt. Akárcsak Ronannak, aki ugyan sokat mozgott a csatársor mögött, de a jól tömörülő védelmet nem sikerült áttörnie. Aztán majdnem bombagólt lőtt! A 27. percben Ramirezzel kényszerítőzött, majd lövésre lendítette a lábát, a labda pedig a jobb kapufáról szemtelenül visszapattant a mezőnybe. Még fel sem ocsúdtunk, máris hátrányba kerülhettünk volna, ha nincs a két remek védést bemutató Jedlička. Előbb a DAC színeiben nevelkedett Alex Iván lövését blokkolta, majd a kiütött labdára azonnal lecsapó Morong pöccintését hárította bravúrral. Óriási lehetőséget puskázott el a Szered, de nekik sem volt sok idejük filózni az akción, mert Iliev kapujánál még abban a percben vált ismét forróvá a pite: Blackman beadását azonban lelopta Ramirez lábáról a kapus. 

A szered technikás, jól képzett focistái nem adták könnyen a bőrüket. Látta ezt a B-közép is, amely „Harcoljatok! Harcoljatok!“ – buzdítással igyekezett nagyobb teljesítményre sarkallni a fiúkat. Két perccel az első játékrész vége előtt Vida Kristopher futtatta lyukra Kalmárt, de Djiby Ba lába még az utolsó pillanatban beleért csapatkapitányunk centerébe, így gólnélküli állással vonultak a csapatok az öltözőbe.

A szünetben a sárga lapos Vida Máté már nyugodtan kortyolhatta a citromos teáját, mert a második félidőre Hyballa Oravecet küldte fel helyette a pályára, a vendég ellenben nem cseréltek. Ramirez veszélyes fejesével folytatódott a játék, akinek Davis varázsolta a fejére a labdát szabadrúgásból. Aztán hosszú ideig csak ladadédelgetést, bedobások, játékmegszakítások egész sorozatát láthattuk, mígnem az 57. percben jöhetett volna a csattanó. Illetve jött is, csak nem úgy, ahogy elképzeltük: mert a labda Vida Kristopher lövését követően a jobb kapufán csattant. Ronané után ez volt a második a meccsen. 

Ellenfelünk ekkor már egyáltalán nem erőltette a támadásokat, minden erejükkel a védekezésre összpontosítottak. Ezen kívül egy hatásos, de kevésbe sportszerű taktikai elemet is bevetettek, az időhúzást. A B-közép előbb szórványos, majd egységes füttykoncerttel „díjazta” a sokat potyogó, labdát sípszó után elrúgó, kirúgást hosszasan elvégző szerediek produkcióját. Igazából egy pofás kis góllal válaszolhattunk volna a legstílszerűbben, de minden igyekezetünk ellenére sem akart beakadni a labda Iliev hálójába. Hyballa cserével próbálkozott, és pályára küldte Fábryt, aki egy papírfecnin hozta magával a tréner által lejegyzett taktikai utasításokat. Kalmárnak ideje sem volt elolvasni az arra írtakat, ő inkább lövéssel próbálkozott az olvasás helyett, de a 74. percben megeresztett bombájába beleálltak. 

Izzott a levegő a szeredi kapu előtt, és sokan már robbantak is, amikor Fábry gólba tartó labdáját hárította Iliev. Következett Fábry szöglete, amely után Beskorovainyi vágott gólt, de mivel Kružliak az ötösön belül letarolta a kapust, Marhefka játékvezető érvénytelenítette a találatot. Két perccel később hasonló volt a koreográfia: Fábry a sarokról ismét az ukránt találta meg, de védőnk ezúttal fölé célzott. 

Az ágyúzás azonban folytatódott. A hajrában Kružliak hálóba tartó labdáját fogta meg Iliev, egy perccel később pedig Beskorovainyi távoli löketénél jeleskedett. A 6887 néző nem unatkozott, és körmét rágva várta, érkezik-e végre az áhított találat, melyre igazán rászolgáltunk volna. A 87. percben Ronan gurított erőtlenül kapura, de pár másodperccel később Blackman még ennél is nagyobb lehetőséget puskázott el. A végén szomorúan kellett megállapítanunk, hogy bár tüzéreink rohamoztak, egyszer sem rezdült a szeredi háló.

A 4. percben leadott első kapura lövés után arra gondoltunk, hogy ez a párharc biztos nem végződik majd gólnélküli döntetlennel, mint a szerdai kupameccs. Aztán beláttuk, hogy tévedtünk. Bár a gólhelyzeteink megvoltak, a Szered egypontos zsákmánnyal térhet haza. A győzelemre igazán a második félidőben mutatott játékunkkal szolgáltunk rá, de Iliev kapus remek napot fogott ki, Ronan és Vida Kristopher kapufájánál pedig kétszer a szerencsével is hadilábon álltunk. A tabellán elfoglalt harmadik helyünk viszont még így sincs veszélyben: kilenccel vezetünk a bennünket üldöző 20 pontos rózsahegyiek és aranyosmarótiak előtt. Jövő héten ismét idehaza folytatjuk, szombaton a Trencsén látogat majd a MOL Arénába.

Edzői értékelés:

Peter Hyballa (DAC): „Az első félidőt nagyon elrontottuk. A másodikban már mi domináltunk. Jobban kitoltuk a játékot a szélekre, többet váltogattuk az oldalakat, rögzített szituációk után veszélyes helyzeteket teremtettünk. 40-45 percen keresztül jól játszottunk, de ez ma nem volt elég a sikerhez. Csalódott vagyok.”

Slavče Vojneski (Szered): „Két félidőre kell bontani az értékelést. Az első játékrészt taktikailag nagyon jól megoldottuk. Sok labdát szereztünk, és megpróbáltunk gyors ellentámadásokat indítani. Helyzeteket is kialakítottunk, de nem találtunk be. A térfélcserét követően az ellenfelünk már fölénk kerekedett. Vendéglátónk irányította a játékot, sok helyzetet kidolgozott, nekünk pedig nem sikerült ellentámadásba lendülnünk. A 0:0-ával elégedett vagyok, örülünk az egy pontnak.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - ŠKF SZERED 0:0

Fortuna Liga, 14. forduló, MOL Aréna, 2019.11.2., 17:00
Játékvezetők: Marhefka - Ferenc, Jekkel
Nézőszám: 6887
Sárga lap: 40. Vida Máté, 55. Vida Kristopher, ill. 63. Rorič, 90+1. Cleber
DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak, Beskorovainyi, Davis - Ronan, Vida Máté (46. Oravec), Kalmár (K) - Divković (82. Taiwo), Ramirez, Vida Kristopher (72. Fábry)
Szered: Iliev - Dabó, Djiby Ba, Hučko (K), Slaninka - Metalsi (63. Adekuoroye), Rorič - Morong (86. Špehar), Pankaričan, Iván (77. Cleber) - Louka

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 60% : 40%
Lövések: kapura: 5:2, mellé: 11:1
Szabadrúgás: 15:12
Szöglet: 13:2
Les: 1:2

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, MOL Aréna
Cookies