Jelenlegi hely

Nem szabad félnünk a sorsunkat a saját kezünkbe venni

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 8 - 15:07 | Hírek
Május nyolcadika a fasizmus felett aratott győzelem napja – ennek alkalmából tartottak hétfőn megemlékező koszorúzást a Mártíremlékmű (A fasizmus áldozatainak emlékműve) előtt.
Nem szabad félnünk a sorsunkat a saját kezünkbe venni

A megjelenteket Rigó Konrád kulturális államtitkár köszöntötte. 

„A második világháború végét ünnepeljük, a béke napját” – mondta Rigó, aki szerint e nap a következő generációk számára is rendkívül fontos üzenetet közvetít, mégpedig hogy nem szabad félnünk a sorsunkat a saját kezünkbe venni.

Ráadásul ma, 21. századunkban, éppen azért, mert nem beszéltünk eleget a fasizmus által elkövetett rémtettekről, többfelé elterjedtek a szélsőséges eszmék, figyelmeztetett az államtitkár, jelezve, hogy „a kelet ukrajnai háború, a migránsválság és a hazai politika extrémista vonala mind a megelőzés hiányának a következményei”.

„Ezért kérem Önöket, hogy beszéljünk erről. Beszéljünk arról, hogy Németország után elsőként ez az ország tette lehetővé a zsidók elhurcolását, mivel 1942. május 15-én a szlovák parlament elfogadta a zsidók deportálásáról szóló 68. számú törvényt. Beszéljünk arról, hogy az 1942 májusa–októbere között lezajlott deportálások során, amelyeket a Hlinka gárda német segítség nélkül hajtott végre, összesen 58 000 szlovák állampolgárt hurcoltak a haláltáborokba. Arról is, hogy 1941 és 1945 között a szeredi tábor kapuin körülbelül 16 000 zsidó ment keresztül – s legtöbben a holokausztban vesztették életüket.”

„Mondjunk nemet a szélsőségekre, és ne feledkezzünk meg a megelőzés fontosságáról. Tegyük ezt nyilvánosan, mint most” – húzta alá Rigó. 

Az államtitkárt Libuša Klučkovának, a dunaszerdahelyi Matica Slovenská igazgatójának az emlékező szavai követték, aki szerint megdöbbentő volt a 20. századnak ez a tragédiája, hogy egyáltalán megtörténhetett ártatlanok millióinak a lemészárlása.

A beszédeket követően megjelentek elhelyezték a megemlékezés koszorúit  – így Rigó Konrád a kulturális tárca, Hájos Zoltán polgármester és Horváth Zoltán alpolgármester Dunaszerdahely városa, Morvay György, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója pedig hivatala nevében, illetve a megjelent intézmények saját nevükben koszorúztak.

A megemlékezésen részt vett még többek között Bubniak Júlia, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal vezetője, valamint Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési központ igazgatója is.