Back to top

Nem sikerült a mérkőzés a Nagyszombat ellen

Publikálva: 2022, május 22 - 09:19
Pont nélkül zárjuk a bajnokság idei utolsó mérkőzését, amely 0:0-ás első félidőt követően végül a hazaiak egygólos győzelmével zárult. A meccs elsősorban amiatt marad emlékezetes, mert a 104-szeres szlovák válogatott Martin Škrtel most búcsúzott el aktív pályafutásától. Mi viszont készülhetünk a keddi play-off találkozóra, amely utat nyithat nekünk az Európa Konferencia Ligába.
Nem sikerült a mérkőzés a Nagyszombat ellen

Nagyszombatba, a City Arénába vezetett csapatunk útja az idei bajnokság zárófordulójában, ahol a már biztos bronzérmes és friss kupagyőztes Spartak vendégei voltunk. A korábbi fordulókban eldőlt, ki hányadik helyen végez, a hazaiakat így leginkább a szlovák labdarúgás egyik kiemelkedő játékosának, Martin Škrtelnek a búcsúztatása foglalkoztatta. Vezetőedzőnk, Joao Janeiro a legutóbbi mérkőzésen begyűjtötte szezonbeli harmadik sárga lapját, ezért nem irányíthatta a csapatot a kispadról – a lelátón foglalt helyet. A portugál trénert Martin Raška kapusedző helyettesítette.

Három belső védővel, Muhamedbegovićcsal, Brunettivel és Malýval álltunk fel a kezdőben, a szélen pedig a két panamai, Davis és Blackman kapott helyet. A találkozón kezdettől fogva nagyon jó volt a szurkolói hangulat. Ehhez a csapatunkat elkísérő 88 sárga-kék drukker is hozzájárult, de helyzetet az első húsz percben egyik oldalon sem látott a közönség. Még csak kaput eltaláló lövést sem. Mindkét csapat játékán látszott, hogy igazából már nincs nagy tétje a rangadónak. 

Aztán szinte a semmiből kétszer is próbára tették a hazaiak Veszelinovot, de fiatal magyar kapusunkat nem tudták megadásra kényszeríteni. Előbb Azevedo közeli próbálkozásánál védett, majd Olejník léc alá tartó fejesét tolta ki szögletre. A 33. percben szabadrúgáshoz jutott a Spartak, melyre hosszasan rákészült, de Bukata végül csúnyán elvétette az irányt. Két perccel később már Vlasko volt a pontrúgás elvégzője, ő csak a négytagú sorfalat találta telibe. Ezt követően Balogh került helyzetbe, az ígéretes támadásból végül nem lett gól, mert a labda kevéssel a bal alsó sarok mellett hagyta el a játékteret. 

Elérkezett a 37. perc, a mérkőzés legemocionálisabb momentuma. A 37-es számot viselő, 37 éves Martin Škrtel befejezte aktív pályafutását. Lecserélését perceken keresztül állótaps fogadta, Škrtel pedig könnyeivel küszködve köszönte meg a hazai publikumnak a búcsúztatást. A két csapat játékosai díszsorfalat álltak a pályát elhagyó játékosnak. A mérkőzés a csere után jelentős csúszással folytatódott, s a félidő végét jelző sípszóig két hazai helyzetet hozott. Azevedo fejesét Veszelinov védte, Mikovič pedig az oldalhálót találta telibe. 

A szünetben különös eseménynek, egy pályán tartott házasságkötésnek lehetett szemtanúja a City Aréna nyolcezres közönsége. A hitvesi csókkal záruló ceremónia elég hosszúra nyúlt, így a második félidő is csak jó tízperces késéssel kezdődött. A hazaiak egy, mi három cserével folytattuk a játékot, ám hatékonyságban sajnos ennek nem volt látható nyoma. Egyik csapat sem hajtotta túl magát, a középpályán sok volt az eladott labda, kisebb szabálytalanságok, taccsdobások tördelték a meccset. Mintha már tartogattuk volna az erőnket a keddi play-offra. 

A cserenként pályára lépő Szánthó megindulása rejtett magában némi reményt, a Spartak játékosai nem támadták őt, Regő elkezdte lopni a távolságot, de a lövése már nem a terve szerint alakult. A nagyszombati drukkereket nem tartotta lázban a meccs, ehelyett a szlovák himnusz eléneklésébe, majd dobszó melletti magyarszidásba kezdtek, amire a Ria-Ria-Hungáriával válaszoltunk. 

A fekete mezesek közül a szintén csereként beállított Ivánban volt a legnagyobb a bizonyítási vágy: kétszer is próbára tette Veszelinovot, majd a második próbálkozása után Bukata száz százalékos helyzetben rontott. A meccs addig legnagyobb helyzete maradt ki, de nem bántuk. Veszelinovra ezt követően is fontos szerep hárult. A 77. percben Bamidele rövid sarokra tartó lövéséből „csinált” szögletet, majd Bukata bombája halt el a kezében. A 82. percben viszont már ő is tehetetlen volt. Bamidele remek labdát kapott, a védelmünk már nem tudta feltartóztatni, és rezdült a hálónk – 1:0.

Vérszemet kaphatott a hazaiak légiósa, mert két perccel később duplázhatott volna, de most nem engedelmeskedett neki labda, amely végül centikkel gurult el a kapunk mellett. A hajrára Sharanit is hadrendbe állította Martin Raška, de új színt sajnos már ő sem tudott hozni a játékunkba. A korábban beálló Veselovskýnak viszont volt még egy kaput eltaláló próbálkozása. Több erőt kellett volna vinnie a lövésbe, hogy megnehezítse Takáč kapus dolgát. A lefújást megelőző másodpercekben pedig ismét Veszelinov bizonyította, hogy ezen a meccsen ő volt csapatunk legjobbja: Iván zúdítását tolta kapu mellé, de a hazai szöglet elvégzésére már nem volt lehetőség, mert Gezmický játékvezető lefújta a meccset. 

32 forduló, 46 pont, 39 rúgott, 37 kapott gól – ez a szombati mérkőzéssel lezártul bajnoki idény mérlege csapatunk számára. De a szezonnak még nincs vége, hiszen legalább egy – de bízunk benne, hogy végül kettő – rendkívül fontos mérkőzés vár a csapatra, amelyen eldőlhet, hogy idén nyáron sorozatban ötödik alkalommal is ott leszünk-e az európai kupaporondon, ezúttal az Európa Konferencia Ligában. Kedden 19.30-kor minden szurkolóra szüksége van a srácoknak a MOL Arénában, ahová a bajnokság nyolcadik helyezettje, a Liptószentmiklós látogat. Ha rajtuk sikerül túljutnunk, akkor újabb három nap múlva a Zsolna-Trencsén párharc győztesével küzdhetünk meg Európáért.

Edzői értékelés: 

 

Martin Raška (DAC): „Szerettük volna eredményesen zárni a szezont, de a mai találkozó igazából nem az eredményről szólt. Ez volt Martin Škrtel aktív pályafutásának utolsó futballmeccse, ami rányomta a bélyegét a találkozóra. A nézők is emiatt látogattak ki a stadionba. Természetesen jó lett volna, ha számunkra kedvező eredmény születik egy ilyen fontos nap előtt, ami ránk vár. A következő mérkőzésig van három napunk, megpróbálunk majd veszélyesebben játszani. A két utolsó meccsünk után úgy tűnhet, hogy nem vagyunk elég magabiztosak, de ez már a múlt, közösen fel kell készítenünk a csapatot úgy, hogy megállja a helyét. Bízom benne, hogy a fiúkban megvan a kellő önbizalom, és kedden képesek leszünk győzni. Néhány játékosunkat pihentettünk, és ellenkezőleg: néhányuknak lehetőséget adtunk. Senki sem sérült meg, és lapos eltiltottunk sem lesz, így teljes erővel vágunk neki a keddi megmérettetésnek.”

FC SPARTAK NAGYSZOMBAT - DAC 1904 1:0 (0:0)

Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló, City Arena, Nagyszombat, 2022.05.21., 17:00
Játékvezetők: Gemzický - Hanco, Ferenc
Nézőszám: 8037
Gólszerző: 82. Bamidele 
Sárga lap: 81. Ujlaky, ill. 34. Dimun
DAC 1904: Veszelinov - Blackman (46. Andzouana), Muhamedbegovic, Brunetti (85. Sharani), Malý, Davis - Njie - Dimun (K) (46. Nebyla), Andrezihno (70. Veselovský), Moumou - Balogh (46. Szánthó)
Nagyszombat: Takáč - Koštrna, Škrtel (K) (41. Ujlaky), Kóša (59. Kozak), Mikovič - Savvidis, Procházka, Vlasko (70. Boateng) - Azevedo (59. Iván), Olejník (46. Bamidele), Bukata

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 53% : 47%
Lövések: kapura: 10:1, mellé: 7:3 
Szabadrúgás: 16:19
Szöglet: 6:2
Les: 6:3

Forrás: dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies