Back to top

A nem regisztrált vakcina beadásához a beteg írásbeli beleegyezése szükséges

Publikálva: 2021, április 10 - 15:19
Az állam vállalja a felelősséget a nem regisztrált COVID-19 elleni oltás okozta mellékhatásokért. Ez addig marad érvényben, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem jegyzi be a vakcinát.
A nem regisztrált vakcina beadásához a beteg írásbeli beleegyezése szükséges

90-ről 180 napra hosszabbodik meg az az időszak, amíg a külföldi egészségügyi dolgozók a krízishelyzet idején kisegítenek a szlovákiai kórházakban, és egyszerűbben lehet őket alkalmazni – tartalmazza a COVID-19 járvány második hullámával kapcsolatos törvénycsomag, amelyet pénteken írt alá Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

A nem regisztrált vakcinával való oltást követő mellékhatásokért az állam vállalja a felelősséget. Szlovákiában ez egyelőre a Szputnyik V. orosz vakcinára vonatkozik.

Az egészségügyi minisztérium közölte, az orvos felelősségére vonatkozó rész törlése nem ad felmentést minden elsődleges jogi kötelezettség, például a megfelelő egészségügyi ellátásra vonatkozó felelősség alól. A nem regisztrált vakcina beadásához a beteg írásbeli beleegyezése szükséges.

A külföldről érkező egészségügyi dolgozók alkalmazásának egyszerűsítésére az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azért van szükség, mert kevés az orvos és az egészségügyi szakember. A tárca szerint éppen az ilyen hiányosságok miatt kerülhet veszélybe az egészség védelméhez fűződő jog.

A jogszabály előírja a gyógyfürdői kezelés költségeinek térítését is a súlyos COVID-19-en átesett betegek számára. Azoknak a betegeknek van erre joguk, akiket intenzív osztályon kezeltek, és akiknek légzési, neuromuszkuláris, mozgásszervi panaszai, keringési nehézségei vagy pszichológiai panaszai vannak. Változik a tesztelési stratégia is.

A teszteket nemcsak egészségügyi dolgozók végezhetik, lehetőség lesz erre otthon, vagy például az iskolákban és a munkahelyeken is. Változnak az operatív központ kompetenciái is, amelyek a betegek kórházba szállítását szervezik. A módosításokat gyorsított eljárásban tárgyalta a parlament plenáris ülése, a javaslatot az egészségügyi minisztérium terjesztette elő.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies