Back to top

Nem lesz elektronikus egészségbiztosítási kártya

Publikálva: 2017, február 4 - 12:38
Nem lesz elektronikus egészségbiztosítási kártya, amely alkalmazását már tavaly be kellett volna vezetni. A bevezetés időpontját mindig elodázta, majd végül a javaslatot teljesen elvetette az egészségügyi tárca, derül ki a parlament által február 2-án módosított, a nemzeti egészségügyi információs rendszerről szóló törvényből.

A egészségbiztosítással rendelkezők az elektronikus egészségügyi információs rendszert a chipes személyigazolvánnyal vehetik igénybe. „Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás adataihoz a chippel rendelkező személyigazolvány segítségével juthatnak a jogosult személyek, hasonló módon azonosíthatják magukat az egészségügyi ellátást biztosító szubjektumnál" – tudhatjuk meg az elfogadott jogszabályból.

Viszonylag kevés embernek van ilyen személyigazolványa, ezért 2021 végéig az ellátást végző orvos, vagy a mentőszolgálat, az elektronikus egészségügyi nyilvántartás adataihoz a születési számok megadásával férhetnek hozzá. A jelenlegi egészségbiztosítási kártyák érvényesek lesznek továbbra is. A jövőben „klasszikus" kártyát, csak azok az ügyfelek kapnak majd, akik nem rendelkeznek chipes személyigazolvánnyal. Az európai egészségbiztosítási kártyák megszerzésének feltételei továbbra sem változtak.

A tervezett kártyacsere az egészségügy elektronizációjának bevezetésével, azaz a szlovákiai eHealth programmal függött össze. Megvalósítását az egészségügy tervezett elektronizációjával együtt többször elhalasztották, míg a parlament mostani döntésével elvetették. Az érvényes szabályozás szerint Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (Národné centrum zdravotníckych informácií - NCZI) ez év júniusától kezdte volna el a kártyák kiállítását.

Az NCZI korábbi igazgatója Igor Serváček röviddel a parlamenti választások után 18 millió eurós szerződést kötött ennek a biztosításra. Az új egészségügyi miniszter, Tomáš Drucker röviddel a beiktatása után felmondta ezt a szerződést.

A Számvevőszék (NKÚ) azt javasolta az egészségügyi tárcának, hogy értékelje át az elektronikus egészségbiztosítási kártya bevezetésének szükségességét, mivel az további az milliós kiadásokat tesz szükségessé. Az NKÚ ajánlása szerint erre a célra megfelelnek a chipes személyigazolványok, használatukkal egyébként is számoltak elektronikus egészségbiztosítási kártya bevezetésének első szakaszában.

Az eHealth program bevezetését 2008-ban még az első Fico-kormány hagyta jóvá, azóta az alkalmazását már többször elhalasztották. A program alapvetően megkönnyíti az orvosi rendelők, kórházak, gyógyszertárak, egészségbiztosítók és laboratóriumok közti kommunikációt, mivel valamennyi egészségügyi adat egy központi tárhelyre kerül. Az orvosok megfelelő információkkal rendelkezek s páciensük egészségi állapotáról, az időszerű és átvészelt betegségeiről, laboratóriumi eredményeiről, oltásairól, allergiáiról. Az adatokhoz a világhálón át a páciens is hozzáférhet, ellenőrizheti az egészségügyi állapotával és ellátásával kapcsolatos részleteket.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies