Jelenlegi hely

Nem érdemes halogatni a csatlakozást az "eKasa" rendszerhez

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 11 - 12:48 | Színes
„A regisztrációs pénztárgépek csaknem felét még mindig nem csatlakoztatták az eKasa rendszerhez, ami annyit jelent, hogy a pénzforgalom nem jelenik meg a pénzügyi hatóság nyilvántartásában” – hívta fel a figyelmet Lenka Wittenbergerová, a központi adó- és vámhivatal elnöke.
Nem érdemes halogatni a csatlakozást az "eKasa" rendszerhez

Az online pénztárgépek használatának bevezetése annyit jelent, hogy a pénztárgépek online kapcsolódnak az adóhatósághoz, s az elektronikus regisztrációs pénztárgépek (ERP) használatáról áttérünk az online regisztrációs pénztárgépekre (ORP). Az eKasa lehetővé teszi az adóhatóság számára a pénztárbizonylatok valós időben történő ellenőrzését, ahol minden egyes számlát rögzítenek.

Az eKasa alatt a virtuális regisztrációs pénztárgépek (VRP) és az online regisztrációs pénztárgépek (ORP) egyaránt értendők. A pénztárgépek üzemeltetése során szükség van internetes csatlakozásra. Az online regisztrációs pénztárgépek, más néven „eKasa” bevezetéséről az elektronikus regisztrációs pénztárgépek használatáról szóló törvény módosítása rendelkezik.

Az online pénztárgép bevezetése után minden pénztárbizonylat nyilvántartásba kerül a pénzügyi hatóságnál.

A pénztárgépek egy része szoftverfrissítéssel továbbra is használható. Az eddig használt pénztárgépek nagy részét viszont le kell cserélni. Az eKasa-rendszerben jelenleg több mint 120 ezer pénztárgép van, melyek napi szinten több mint 3,5 millió pénztári bizonylatot juttatnak a rendszerbe. „Ennek ellenére még mindig csak az összes készpénzforgalmat nyilvántartó regisztrációs pénztárgépnek valamivel több mint a fele kapcsolódott a rendszerünkhöz” – állapította meg Wittenbergerová.

A pénzügyi hatóság felhívja a vállalkozók figyelmét, hogy lehetőleg ne várják meg a csatlakozással az év végét. Az eKasa-rendszerhez való csatlakozás már kötelező, bár annak elmulasztását csak jövőre kezdik bírságolni. A halogatással viszont a vállalkozók azt kockáztatják, hogy az év végén mindezt nem tudják megoldani, s januártól már nem kerülik el a bírságot.

„Nem tanácsos az év végére halasztani, mert előfordulhat, hogy idő, vagy műszaki kapacitás hiányában lehetetlenné válik az adott időpontig való csatlakozás megoldása” – hívta fel a figyelmet.

A leglassúbb átállás a szállodák, kávéházak és éttermek részéről tapasztalható, ott, ahol korábban a legtöbb adóelkerülést észlelte az adóhatóság. A késlekedés egyben jelzés is az állam felé, miszerint a késlekedők nem akarják, hogy az adóhivatal figyelemmel kísérje a bevételeiket.

Az eKasa ugyanis lehetővé teszi az adóhivatal számára az ellenőrzés hatékonyságának növelését. Ezt bizonyítja az is, hogy a bevezetéstől lényegesen, mintegy 30 százalékkal megnőtt a vállalkozók regisztrált bevételeinek összege.

Az adóhivatal az elmúlt hetekben több ezer ellenőrzést végzett, mintegy 1200 pénztárgépen. Ebből 750 esetben tártak fel hiányosságot, a kiszabott bírságok összege 380 ezer euró volt. Ennek az összegnek a több mint a felét éppen azért rótták ki, mert a bevételt nem vezették be a pénztárgép nyilvántartásába.

Forrás: felvidek.ma