Back to top

Nem csak a Vásártér – a szabadidőpark is megújul

Publikálva: 2022, május 28 - 12:36
Az I. Csallóközi Élménybörzén vehették birtokukba a dunaszerdahelyiek a felújított Vásárteret. Azonban nem csupán a Vásártér, de a mellette lévő szabadidőpark is megújul a nyáron. E kettő munkálatairól kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Nem csak a Vásártér – a szabadidőpark is megújul

Ahogyan közeledtünk a Csallóközi Vásár negyvenedik, jubileumi évfordulójának a megünnepléséhez, már akkor elgondolkodtunk, hogyan tudnánk a vásárt a dunaszerdahelyiek örömére kulturáltabb, igényesebb körülmények között megrendezni.

Mindannyian emlékszünk az esős vagy épp a rekkenő hőségben eltelt vásárokra, amikor az esős időben a latyak és a sár, a napsütésben meg az emberek között kavargó por okozott bosszúságot… Dunaszerdahely mindig is vásáros hely volt – a hagyományokat is figyelembe véve szükség volt egy olyan helyszínre, ahol a vásárokat, nagyobb kulturális rendezvényeket valóban kulturált körülmények között tudjuk, tudják a szervezők megrendezni.

Szándékunkban állt az is, hogy ne csak élvezhetőbbé, de egyszerűbbé és átláthatóbbá tegyük nagyhírű vásárunkat. Például hogy egy helyen legyenek a gasztrosátrak vagy a kézművesek, illetve hogy könnyebben tájékozódjanak az odalátogatók. 

Adta magát az az igény is, hogy megfelelő módon ki legyen világítva a helyszín, és hogy az árusoknak legyen állandó csatlakozásuk a villanyra és a vízre, illetve a csatornahálózat is ki legyen építve. 

Mindezeket figyelembe véve jutottunk el odáig, hogy szükséges egy olyan térkővel és megfelelő infrastruktúrával ellátott helyszín, amely minderre megfelelő. Sok dolgot ebből nem lát persze az egyszerű szemlélődő: nem látszik a csatorna és vezetékhálózat vagy például a szökőkút föld alá süllyesztett technikai helyisége sem. Emellett olyan plusz trafóállomást is ki kellett építenünk, ami a meglévőt nem terheli le, ugyanis rendezvények idején nagy energiaigény van: a vásárosok sütnek, főznek, mennek a ringispilesek, de ne feledkezzünk el a koncertek hangosításáról vagy a fénytechnikáról sem. Mindezt pedig biztonságosan és hosszú távon gondolkodva kellett megoldanunk.

Az összes körülmény figyelembe vételével megkezdtük a projekt menedzselését, majd a közbeszerzésen keresztül a kivitelező kiválasztását. A költségvetésben a képviselő-testület 1 504 359 eurót hagyott jóvá az előzetes piacfelmérés alapján a térre, amelyből a nyertes kivitelező 1 070 359 eurós ajánlatot adott. Voltak azonban többletmunkák is, amelynek az értéke 129 000 euró volt, így összességében 1 273 000 euróba került a tér.

Minden projektben vannak ugyanis olyan tételek, amelyeket végül nem kell a kivitelezőnek megcsinálnia, de jönnek helyette olyanok, amelyek pluszmunkát adnak. Hogy egyet említsek: a téren található szökőkút-rendszer föld alatti technikai helyiségeinek a kiépítésekor szembesültünk a magas talajvízszinttel – egy föld alatti eret találhatott el a kivitelező. Akkor az egyébként tiszta talajvizet ki kellett szivattyúzni, hogy egyáltalán el lehessen készíteni a föld alatti munkálatokat. Sokan emlékeznek: néhányan a közösségi hálón hangoskodtak is, miért áll a víz a vásártéren. Nos, ez volt az oka… Másrészt azt is tudják sokan, hogy bizony a koronavírus időszakában nagyon nehézkes volt az építkezési anyagot beszerezni.

Szerencsére múlt év decemberéig a munkálatok nagy részét sikerült befejeznünk. Tegyem hozzá, értelemszerűen télen a kertészeti munkálatokat, a parkosítást nem lehetett megvalósítani. Ám eleve számítottunk azzal, hogy a parkosítást a városi cég, a Municipal fogja elvégezni. Figyelembe kellett venni ugyanakkor a parkosításkor azt is, hogy az ültetés egyrészt a vásár, másrészt a térre tervezett egyéb közösségi programok idején se legyen zavaró.

A koronavírus utáni időszakban vagyunk, jön a jó idő. Egyre többen mennek ki a térre sétálni vagy gyerekekkel. Ahogyan a bokrok, cserjék és a fák megerősödnek, minden zöldebb, szebb lesz, de már most úgy vélem, hogy minden kritika ellenére a dunaszerdahelyeik örülnek a rendezett Vásártérnek.

El kell mondani, hogy amikor elkezdődtek a munkálatok, sajnos 27 fát ki kellett vágnunk – ugyanakkor első körben 40 nagyméretű fával pótoltuk azokat. Hosszú távon gondolkodtunk, azok ugyanis viszonylag gyorsan növő és nagyméretű fák, s noha egyelőre kevés árnyékot adnak, de 4-5 év múlva mutatósak lesznek, és kellő árnyékot biztosítanak majd a kilátogatóknak.

Emellett 1000 bokrot és cserjét ültettünk ki, valamint 800 m2 gyepszőnyeg és 1000 m2 vetett fű díszíti a Vásárteret.

Itt kell elmondanom, hogy a Vásártér melletti szabadidőpark is bővül, megújul a nyáron.

A jégpálya és a tűzoltóság közötti területen két kör alakú, közvilágítással ellátott játszótér szolgálja majd a legkisebbek szórakozását. Emellett ott is megkezdődik a fásítás, oda 35 db, szintén nagyméretű fa és persze mellette gyepszőnyeg, cserjék, bokrok kerülnek kiültetésre. Ide tervezünk egy nyilvános vécét is, a kisgyerekkel odaérkezők miatt. A játszótereket körülvevő járdát ráadásul a vásárkor is ki fogjuk használni – ott lesz majd a kézművesek utcája.

De nézzük, mi várható még a vásárig.

A 2021-ben megkezdett programot folytatva, amikor a műfüves pályákat cseréltük, most befejeződnek a sportpályák felújításai. Így a kosárlabdapályáé, de a homoklabda pálya helyére is egy műfüves pálya kerül, ami két részre lesz osztva: egyik felén lesz a bedmington pálya, másik felén pedig teqball asztalok kapnak helyet.

Kibővül a kinti szabadidős kondi-fitnesz rész is, a megnövelt területen újabb kondielemeket helyezünk ki, bővítve a kínálatot, de lesz két vadonatúj, a 21. század követelményeinek megfelelő kültéri pingpongasztal is itt.

Megújul a gördeszka pálya is a vásár kezdetéig – az elhasználódott felületeteket cseréljük, illetve újabb elemekkel bővítünk ott is.

A szabadidőpark jelenlegi játszóterét pedig a K-Park játékba bekapcsolódva szeretnénk bővíteni, a felújítást megpályázni. Ezért a Kaufland játékában augusztusban kérjük majd a dunaszerdahelyieket, hogy a méhecskés játszótérhez hasonlóan segítsék a város törekvését többek között egy új mászófal és más elemek létesítésére.

Az egész pihenőparkban megújul a közvilágítás, ami a biztonság mellett energiahatékonyabb is lesz, de az egész területen befejeződik az úthálózat kialakítása. Így például új aszfaltréteget kap a szakközépiskola előtti szakasz egészen a városi sportcsarnokig. Itt a parkolórész és az útszakasz egy része azonban „zöldítve” lesz – a mostani betonrész helyett ott 800 m2 gyepszőnyeg és bokros rész fogja a parkot szépíteni. Az iskola és a sportcsarnok között parkosított sétáló zóna, gyalogút és kerékpárút is könnyíti majd a látogatók kényelmét.

Ezt már olvasta?

Cookies