Jelenlegi hely

Nem árt óvatosnak lenni az energiaszolgáltatók házaló ügynökeivel

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, január 15 - 08:09 | Színes
Csengetnek az ajtón, a küszöb előtt két házaló ügynök áll, akik azonnal villany- és gázszámlát kérnek tőlünk, mert úgymond pontosítaniuk kell az adatainkat, illetve azt állítják, hogy megváltozott a szolgáltatónk kereskedelmi megnevezése, írjuk hát alá az elénk tett dokumentumokat. Ha megtesszük, rövidesen kiderül, hogy akaratunkon kívül szolgáltatót váltottunk.
Nem árt óvatosnak lenni az energiaszolgáltatók házaló ügynökeivel

De van, amikor változik a forgatókönyv, s azzal riogatnak bennünket, hogy gyorsan jelentkezzünk át másik szolgáltatóhoz, mert különben kétszer annyit fizetünk majd a villanyenergiáért, a gázszolgáltatásért. Első hallásra is átlátszó szöveg, az embert sérti is, hogy baleknak nézik, ennek ellenére sokszor beválik a tisztességtelen praktikákkal élő házaló ügynökök számára.

Országszerte továbbra is tapasztalhatók az energiapiac házaló ügynökeinek efféle ügyfélszerzési praktikái. Ezzel összefüggésben nem árt óvatosnak lenni a villany- és gázszolgáltatók váltásával kapcsolatban. Mint ahogy azt a vEnergetike.sk portálnak nyilatkozva a Kelet-szlovákiai Energetikai Vállalat (VSE) kereskedelmi igazgatója, Miroslav Kulla elmondta, annak ellenére, hogy a tisztességtelen praktikák alkalmazása elsősorban az új piacokra jellemző, Szlovákiában ezek még az energiapiac liberalizációját követő több mint tíz év után is folyamatosan felbukkannak. „Értesüléseink szerint tavaly azoknak az ügyfeleknek, akik szolgáltatót váltottak, több mint 20 százaléka csalódott az új szolgáltatóban, mellyel többnyire házaló ügynökök útján kötöttek szerződést“ – mondta Kulla.

Az energiaszolgáltatók mellett az árszabályozási hivatal (ÚRSO) is figyelmeztet a házaló ügynökök praktikáira. Az ügyfelek panaszaival más fórumokon is rendszeresen foglalkoznak.

„Ráadásul a tisztességtelen praktikák nemcsak az energiapiacra jellemzőek, más ágazatokban is találkozhatunk velük. Ezért remélem, hogy idén nyilvános párbeszéd indul a témát illetően, ami konkrét intézkedések foganatosítását eredményezi majd“ – állapította meg Kulla.

Az árszabályozási hivatal a gáz- és villanyfogyasztóknak a házaló ügyfelek révén történő szolgáltatóváltással kapcsolatban a következőket tanácsolja: „Meg kell győződni az „olcsó energiát“ kínáló személyek kilétéről. Gáz vagy villanyenergia szolgáltatására vonatkozó szerződéskötés előtt kellő időt kell szánni a szerződési, fizetési és általános kereskedelmi feltételek, valamint a szolgáltató aktuális árajánlatának áttanulmányozására, melyek a szerződés részét képezik“ – figyelmeztet a hivatal. Ne engedjük meg, hogy a szerződés megkötésekor sürgessenek bennünket!

„Sok kereskedelmi képviselő különböző tisztességtelen üzleti praktikákat alkalmaz annak érdekében, hogy minél több ügyfelet szerezzen az általa képviselt szolgáltató számára.
Gyakran azon szolgáltató képviselőjének adják ki magukat, mellyel a megszólítottnak aktuális szerződése van, azt állítva, hogy a dokumentumok aláírásával az ügyfél számára semmi sem változik, csak a szolgáltató kereskedelmi megnevezése.

Egyes kereskedelmi képviselők az igazságnak nem megfelelő, félrevezető vagy pontatlan tájékoztatást adnak, ezért ajánlott a sokat emlegetett, esetlegesen apró betűvel nyomtatott részek, illetve a szerződés további oldalainak, kiegészítéseinek alapos áttanulmányozása. Fontos tudnivaló, hogy a szerződés díjszabásra és egyéb fontos körülményekre vonatkozó feltételei nem lehetnek kisebb betűvel feltüntetve, mint a szöveg többi része.

Az energiaszolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötésekor nemcsak a díjszabást ajánlatos figyelembe venni, hanem a kereskedelmi, szolgáltatási, valamint az előlegfizetési feltételeket is. „Ugyancsak fontos arról is meggyőződni, milyen időtartamra kötjük a szerződést, mert egyes szolgáltatók előnyben részesítik a meghatározott időre szóló szerződéskötést, mely nem bontható fel tetszőlegesen“ – hangsúlyozta az árszabályozási hivatal.

Az ügyfélnek joga van az energiaszolgáltatóval kötött szerződés aláírásától számított 14 napon belül következmények és indoklás nélkül visszalépni a szerződéstől.

„A szerződés felbontását írásban, postán, lehetőleg ajánlott levélben küldjük el legkésőbb a 14 napos határidő utolsó napján. Viszont nem árt tudni, hogy a szolgáltatóknak lehetnek speciális kereskedelmi feltételeik a szerződéstől való elállásra vonatkozóan, például saját kezűleg történő aláírás, illetve az ügyfél, vagy a fogyasztó/mérőóra pontos helyének azonosítása.

felvidek.ma