Back to top

A négynapos munkahét bevezetésével foglalkozni fog a parlament

Publikálva: 2024, január 20 - 11:49
A Slovensko mozgalom képviselőinek egy csoportja benyújtotta a parlamentbe a Munka Törvénykönyve vonatkozó cikkelyének módosításával kapcsolatos javaslatukat, amelyben kidolgozták a négynapos munkahét bevezetését bizonyos feltételekkel.
A négynapos munkahét bevezetésével foglalkozni fog a parlament

A javaslatot kidolgozó képviselők júliustól ajánlják a négynapos munkahét bevezetését ugyanannyi munkaóra ledolgozásával, mint az ötnapos munkahét esetében volt, ez a legtöbb munkahelyen jelenleg 40 óra hetente. A parlament a január 30-án kezdődő ülésén foglalkozna ezzel a javaslattal.

A változás azokban a munkakörökben valósulna meg, ahol erre lehetőség van, és a munkáltató valamint a dolgozó erről megegyezne.

Az indoklás szerint így az alkalmazottaknak több szabadidő állna a rendelkezésére, amelyet a  családjukkal, a gyerekeikkel tölthetnének, illetve magukra fordíthatnának úgy, hogy ugyanannyi órát dolgoznának, de mégsem kellene szabadságot kivenniük egy hosszú hétvégéhez.

„A szülőknek, főleg a kisgyermekes dolgozó anyukáknak korlátozott idejük van arra, hogy elintézzék saját ügyeiket vagy betegség esetén a gyerekekkel törődjenek anélkül, hogy az ne a szabadságuk rovására történjen” – érvelnek a törvénytervezet szorgalmazói.

A törvénymódosítás elfogadása után, amennyiben az alkalmazottaknak a munkakörük megengedi, megegyezhetnek a munkáltatóval a négynapos munkahét alkalmazásáról. Azonban ha a dolgozó mégis az ötnapos munkahét mellett dönt, azt is megteheti.

A lényeg, hogy a munkaidő mindkét esetben azonos marad.

„Például, ha egy könyvelő hétfőn és szerdán 12 órát tölt a munkahelyén, kedden és csütörtökön pedig nyolc órát, pénteken már nem köteles munkába állni. Ilyen elgondolással három teljes szabad napja lesz, azaz hosszú hétvégéje, amelyet a családjával, a gyermekeivel, a barátaival tölthet, vagy éppen idős szülei gondozásával” – mutattak rá a Slovensko mozgalom képviselői.

(BM/Felvidék.ma/Sita.sk) 

Ezt már olvasta?

Cookies