Back to top

Negyedik adventi vasárnap

Publikálva: 2021, december 19 - 17:59
Bezárul a kör, rövidül a várakozás. A betlehemi láng lobog az adventi koszorún.
Negyedik adventi vasárnap

Advent negyedik vasárnapja, este hat óra. Ebben az időben az elmúlt években sok dunaszerdahelyi lakos és idelátogató vendég hallgatta meg a polgármester köszöntőjét, hallgatta meg az előadott kedves dalt és verset, és csodálta meg városunk adventi koszorúján a négy gyertya szikrázó lángját – a melegséget sugárzó fényt, a játékos reménysugarat a téli estében.

Immár negyedik alkalommal tekinthetik meg városunk lakosai a gyertyagyújtás pillanatait a DSTV és a dunaszerdahelyi.sk portál munkatársai jóvoltából otthonuk melegében.

Rendhagyó módon, de mégis eljut az otthonokba, és reméljük, eljut a szívekbe is – a vers, a dal szépsége, a reményt hozó, köszöntőbe foglalt gondolatok, a fellobbanó gyertyaláng.

Advent negyedik vasárnapja, este hat óra. Bezárul a kör, rövidül a várakozás. Az adventi koszorún ott lobog a hit, a remény, az öröm, a szeretet lángja. Néhány nap múlva itt a karácsony.

Mit kívánjunk a következő napokra? Nyugodt, kedves készülődést. Szeretetet, jó egészséget. Meghittséget, boldogságot. Békességet, reményt a szívnek és a léleknek. Boldog karácsonyt mindenkinek! (TE)

Dunaszerdahely város önkormányzata, a Perfects, r.t. csapata, a Szent György Kórus, helyi iskolák diákjai valamint a 10. sz. Szent György cserkészcsapat a következő összeállítással kíván boldog 4. adventi vasárnapot.

1. A Magángimnázium kórusa: Mennyből az angyal (felkészítő tanár: Simon Krisztina)

2. Dr. Hájos Zoltán polgármester köszöntője

3. A negyedik gyertya meggyújtása dr. Hájos Zoltán polgármester, Fialka Tamás diákpolgármester és a 10. sz. Szent György cserkészcsapat közreműködésével

4. A Szent György kórus előadásában: Hallelujah

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves dunaszerdahelyiek!

Elérkezett a 2021-es esztendő adventi időszakának negyedik vasárnapja, az aranyvasárnap, amikor is az adventi koszorún meggyújtjuk a negyedik, a szeretet gyertyáját. A hagyományok szerint a családfő feladata a negyedik gyertya meggyújtása.

A végéhez közeledő 2021-es év tele volt küzdelemmel, félelemmel, kihívással, gyötrelemmel, bosszúsággal és számos megpróbáltatással, miközben az idei adventi időszakot is a küzdelem, a gyötrelem és a megpróbáltatás jellemezte az élet minden területén. Így vajmi kevés időnk és lehetőségünk maradt a lelki felkészülésre, amellyel várjuk Jézus krisztus születésének megünneplését.

Sajnos a járványhelyzetre való tekintettel Dunaszerdahely város önkormányzata ebben az évben sem tudta megrendezni a karácsonyi vásárt, amelyet városunk lakosainak többsége már nagyon várt. Sokan bíztak abban, hogy a városunk és járásunk lakosainak nagyszámú beoltottságának köszönhetően lesz módjuk részt venni a hagyományos karácsonyi vásáron, amelyen vásárosok által kínált kézműves termékeken kívül lehetett volna forrat bort, vagy éppen forró puncsot vásárolni, a karácsonyt váró hangulatról a helyi művészeken és előadókon kívül az óvodáskorú gyermekek és az iskolások gondoskodtak volna. Ezt a közösség megtartó rendezvényt ugyan nem tudtuk megrendezni, viszont a városi művelődési központ előtti térre kilátogatók megcsodálhatják a városunk óvodásai által feldíszített konténeres karácsonyfákat. Ezeket a kis fenyőket a tavasz eljövetelével a városi zöldterület gondozásával foglalkozó városi cég munkatársai az egyes óvodák udvarára kiültetik.

Az adventi időszakban az emberek elcsendesednek, nyitottabbakká válnak a jóra, a szépre, a nemes cselekedetre. Ezeken a hétköznapokon észreveszik azt is, amin más napokon a figyelmük átsiklik. Fogékonyabbak az embertársaikról való gondoskodásra, figyelemre, törődésre, segítségnyújtásra, és mindezt egyszerűen azért, mert ilyenkor az emberek egy kicsit kizökkennek a mindennapok szürkeségéből, hiszen ők maguk is várják a szeretet ünnepét.

Karácsony a keresztény világban Jézus Krisztus születésének az ünnepe, a Földünk országaiban, ahol más vallás a meghatározó, a karácsony az ajándékozásról szól. Mindkét alkalomnak a forrása a szeretet, hiszen a karácsony ünnepe is a szereteről szól, és az ajándékozás is a szereteből fakad. Azoknak adunk ajándékot, akiket szeretünk. A családtagok szeretetük jeléül ajándékozzák meg egymást, de a barátok és munkatársak, kollégák is kisebb ajándekkal lepik meg egymást tiszteletük kifejezése gyanánt.

Boldogok lehetnek azok, akik a karácsony ünnepét a családi körben tölthetik, ilyenkor azonban gondoljuk azokra a magányos embertársainkra is, akiknek nincs lehetőségük családi körben ünnepelni, jó szívvel gondoljunk azokra is, akik a munkájuk végett, kötelességből vannak távol családjuktól, akik éppen betegeket ápolnak, akik a biztonságunkról gondoskodnak, vagy éppen biztosítják otthonaink melegét.

Engedjék meg, hogy a betegséggel küzdőknek mielőbbi felépülést kívánjak, mindnyájunknak pedig jó egészséget és áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket!

dr. Hájos Zoltán polgármester

Ezt már olvasta?

Cookies