Back to top

Négy vízitúrával indul a szezon Nagyszombat megyében

Publikálva: 2024, április 17 - 09:52
Az idén harmadik alkalommal nyithatják Vesnával a vízi szezont a nagyszombati régióban a csónakázás szerelmesei. Május 1-jén még azok is élvezhetik a vízi élményeket, akik korábban még sosem csónakáztak a régió négy folyóján. A rendezvény gyermekes családok számára is alkalmas.
Négy vízitúrával indul a szezon Nagyszombat megyében

A természeti és kulturális örökség sokszínűségét mutatja be a Nagyszombati Kerületi Idegenforgalmi Szövetség (Krajská organizácia cestovného ruchu /KOCR/ Trnavský kraj) a hazai és külföldi látogatók körében egyre népszerűbb folyami csónakázáson keresztül. A helyi folyók nem az adrenalin-sportot űzőknek kedveznek, lévén nyugodt folyókról van szó, amelyeken a teljesen kezdők is gond nélkül közlekedhetnek.

„2024. május 1-jére, szerdára a Kis-Dunán, a vajkai ágrendszeren és a Vágon hajókirándulásokkal készültünk. Vesnával először találkozhatnak a Baťa-csatornánál, ahol hagyományosan ezen a napon nyitják meg a víziszezont” – tájékoztatott Petra Hencelová, a Nagyszombati Kerületi Idegenforgalmi Szövetség menedzsere.

A Vágon „A Vesnával a vízre” (S Vesnou na vodu) rendezvény résztvevői a Vágszakaly – Galgóc (Sokolovce – Hlohovec) szakaszt teljesíthetik, ahol a leghosszabb szlovákiai folyó eredeti, kanyargós formája maradt meg. Nem kevésbé érdekes a Duna vajkai ágrendszere – a turisták látni fogják, hogy tavasszal élettel telnek meg a Duna-ágak. Említésre méltó a Kis-Duna is, amelyen Vesnával a tallósi vízimalomtól Pozsonyeperjesig juthatnak. A Baťa-csatornán, annak egyetlen szlovákiai kikötőjében az érdeklődők előzetesen motorcsónakot bérelhetnek, vagy Szakolcáról egy helyi hajós kíséretében utazhatnak rajta.

„Az előnye, hogy a résztvevőknek nem kell semmilyen speciális felszereléssel vagy rafting gyakorlattal rendelkezniük. Mindenről szakértők gondoskodnak, helyi vezetők, akikkel együttműködünk „A Vesnával a vízre” rendezvényen. Csupán jó hangulatot, ennivalót kell csomagolni, és kedvet, hogy felfedezzék Nagyszombat megye vízi útjainak élményeit” – teszi hozzá Petra Hencelová.

A Nagyszombati Kerületi Idegenforgalmi Szövetség ezzel az eseménnyel a megye területén található szabadtéri vizek közelében való tartózkodást, mint a szabadidő eltöltésére kínálkozó lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A csónakázó szezon tavasztól késő őszig tart. A folyami kirándulások növekvő népszerűségét igazolják a helyi vezetők, valamint „A Vesnával a vízre” rendezvény résztvevőinek növekvő száma is. 2023-ban összesen közel 200-an látogatták meg a három folyót, és minden helyet elfoglaltak tutajon, csónakon és katamaránon.

KOCR Trnava, -rovin-

Ezt már olvasta?

Címkék: turizmus
Cookies