Back to top

Ne felejtse az autóban!

Publikálva: 2023, július 3 - 08:58
A meleg, nyári napokon különösen ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk a leparkolt autóban sem gyermekeinket, sem háziállatainkat. Napsütéses időben ugyanis a járműben nagyon gyorsan emelkedik a hőmérséklet.
Ne felejtse az autóban!

A napsütésben az autó üvegházként viselkedik, szinte csapdába ejti a napsugarak hőenergiáját. Amikor a nap melegíteni kezdi az autó belső terét, mint például a kormányt, a műszerfalat, a kárpitot, azok megpróbálják leadni a bennük felgyülemlő energiát, azt pedig infravörös hullámok segítségével teszik. Míg befelé rövidebb hullámhosszú hullámok érkeznek, az autóban hosszabb hullámhossző hullámok keletkeznek, amelyeket viszont már nem enged át az ablaküveg, így a hőenergia az autóban marad, ezáltal az utastér nagyon gyorsan felhevül.

A rendőrség közösségi oldalán tette közzé az alábbi táblázatot, amelyen jól látszik, milyen gyorsan, és milyen hőmérsékletűre melegszik a napsütésben álló jármű utastere. Viszonylag rövid időn belül akár az egészségre károssá is forrósodhat az autónk, amely bizony nem biztonságos az autóban hagyott gyermekekre, kisállatokra nézve sem.

Vigyázzunk gyermekeinkre!

eumet.hu, Facebook / Polícia SR, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies