Back to top

Ne csak várjunk – tegyünk is!

Publikálva: 2023, november 28 - 14:30
Közeleg az év vége és többen nem rendezték a város felé még a tartozásaikat, veszélyeztetve így a városi hűségkártyájuk érvényességét. Megint mások meg nem jelentkeztek be állandó lakhelyre – így ők jövő januártól esnek el az ingyenes parkolási lehetőségtől. Ráadásul ezeket senki sem fogja helyettük elintézni – ezért is érdemes mielőbb, de még év vége előtt cselekedni, nem csak várni, hanem tenni is saját érdekünkben. Erre figyelmeztet Hájos Zoltán polgármester is, akit ennek kapcsán kérdeztünk.
Ne csak várjunk – tegyünk is!

Valóban fontossá válik a kérdés, miszerint legyen állandó lakhelye a dunaszerdahelyi lakosnak, például azért is, hogy ne kelljen januártól a parkolásért fizetnie. Mert aki most átmeneti lakhellyel rendelkezik, az 2024. január 1-jével elveszíti az ingyenes parkolási lehetőségét a kék zónában, sőt oda be sem állhat. A kék zónába ugyanis csak az állandó lakhellyel ott rendelkezők állhatnak le.

Kérdéses persze, hogy a lakás saját tulajdonban van-e vagy bérlemény, s engedi-e a tulajdonos, hogy oda a lakos bejelentkezhessen. Sok lakástulajdonos ugyanis attól fél, hogy a bérlő jogosultságot szerez a lakásra, oda bármikor be tudna jutni. De ez nem így van, ezért már a város weboldalán is jeleztük: az állandó lakcím bejelentése esetén a bérlőnek nem keletkezik joga a tulajdonos lakására vonatkozóan, hiszen az csak nyilvántartásba vételt jelent.

Ugyanakkor a bérlő meg szeretné, hogy állandó lakhellyel rendelkezhessen, már csak az ingyenes parkolás miatt is. Ezért is kiemelném újra, hogy ha a fennálló bérleti jogviszony megszűnik, és a korábbi bérlő nem kér új állandó lakcímet az új lakóhelyén, a lakás tulajdonosa kérheti a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal Népesség-nyilvántartási osztályától a korábbi lakcím törlését. Ehhez el kell látogatni a városi hivatalba és ki kell tölteni a megfelelő formanyomtatványt, amely a város honlapjáról is letölthető. Az egykori bérlő így papíron „hajléktalanná válik”, állandó lakóhelye Dunaszerdahely városa lesz.

A bérlők az állandó lakhellyel több jogot nem szereznek tehát a lakásban, de legalább parkolással kapcsolatos pluszkiadásuk nem lesz.

A lépés tehát, hogy először a tulajdonos adjon a bérlőjének engedélyt az adott lakcímre való bejelentkezéshez. Utána az álladó lakhelyre bejelentett személy az adóját és az illetékét időben, de legkésőbb ez év december végéig fizesse be, hogy igényelhessen és kaphasson Hűségkártyát. A hűségkártyán keresztül nyújtott juttatások feltétele ugyanis az állandó lakóhely kérdése – a hűségkártyával pedig csak az a személy rendelkezhet, aki állandó lakóhellyel rendelkezik Dunaszerdahelyen.

A mostani, december 5-ei képviselő-testületi ülésen a 2023-as évre vonatkozóan meg fognak változni a Hűségkártya kiadásával kapcsolatos rendelkezések, amely szerint a 2023-ban állandó lakhelyre bejelentkezett személy, aki maradéktalanul befizette az ingatlanadóját és a szemétilletékét a 2023-as évre, és az előző évekből sincs tartozása, akkor kérelmére a Városi Hivatal a 2024-évre kiadja számára a Hűságkártyát, amely feljogosítja a lakótelepeken a díjmentes éjszakai parkolásra. Amit még fontos tudni, hogy a gépjármű tulajdonosa, illetve használója, a városi tulajdonú Municipal Real Estate Kft, Erzsébet tér 1. szám alatti irodájában még beregisztráltatja az autóját az álladó lakóhelye rezidens (kék parkoló zónába) nyilvántartásba.

Kérem tehát az érintett lakosokat, hogy kezdjék el már most intézni az állandó lakhelyre történő bejelentkezést, s azt követően igényeljék a hűségkártyát, majd jelentkezzenek be a városi parkolási rendszerbe is, hogy minden kedvezményt ki tudjanak használni. Annyi bizonyos, hogy ezt más nem fogja tudni elintézni helyettük!

(Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök novemberi számában)

Ezt már olvasta?

Cookies