Back to top

Nándorfehérvár hőseit ünnepli a magyar közmédia

Publikálva: 2022, július 21 - 07:55
Tematikus műsorkínálattal és történelmi dokumentumfilmekkel készül július 22-én, a nándorfehérvári diadal napján a Duna TV, az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió.
Nándorfehérvár hőseit ünnepli a magyar közmédia

Nándorfehérvár, Hunyadi János, a déli harangszó és a diadal – ezek a nevek és szavak évszázadok alatt kovácsolódtak szétválaszthatatlan egységgé.

A nándorfehérvári diadal az egyik legmeghatározóbb esemény a magyar történelemben, amely a magyar helytállás és hősiesség szimbóluma.

A dicsőséges győzelem emlékére 2011-ben az Országgyűlés július 22-ét hivatalosan is a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította, a közmédia ezen a napon tematikus műsorkínálattal várja nézőit.

A Dunán a Magyar Krónika című műsor 15.25-től, az 1442-es szebeni és az 1456-os nándorfehérvári csata nyomán bemutatja a zseniális hadvezért, Hunyadi Jánost, akinek győzelme nemcsak Magyarország, hanem egész Európa jövőjét meghatározta.

A diadal eseményeit 18:45-től feleleveníti az M5 kulturális hírműsora, az Agenda is, majd a folytatásban, 20.00-tól az MTVA saját gyártású dokumentumfilmjét, a Nándorfehérvár hőseit láthatják a csatorna nézői.

A Kossuth Rádióban minden óra elején, reggel 6 és este 18 óra között a belgrádi ferences rendi templom harangja szól a győzelem emlékére. A rádióadó Regényes történelem tudományos-ismeretterjesztő műsorsorozata 20.35-től szintén foglalkozik a témával.

(MTVA/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: történelem
Cookies