Jelenlegi hely

Nagyszombat megye és szociális ellátó intézményei készülnek a COVID-19 pandémia második hullámára

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, július 18 - 16:45 | Hírek
Nagyszombat megye és szociális ellátó intézményei készülnek a COVID-19 pandémia második hullámára. Az intézményekben szigorú intézkedések érvényesek, a lakók és az alkalmazottak maximális védelme érdekében.
Nagyszombat megye és szociális ellátó intézményei készülnek a COVID-19 pandémia második hullámára

A jelenleg érvényes szlovákiai tisztifőorvosi rendelkezések keretén felül a megye egy sor ajánlást jelentetett meg.

„Nagy odafigyeléssel és következetesen figyeljük az aktuális helyzet változásait. Szociális ellátó intézeteinkben érvényesek a szigorú megelőző intézkedések. Világos szabályok érvényesek a látogatók esetében. Kiadtunk egy ajánlást is, amely értelmében a külföldről hazatérő alkalmazottjaink 5 napig házi karanténban legyenek. Ezt követően a megye költségeire letesztelik őket a COVID-19 vírus jelenlétét vizsgálva,” mondta Jozef Viskupič megyeelnök.

A látogatás a szociális ellátó intézetek hivatalos, esetleg megbízott képviselőjével történő egyeztetések után lehetséges meghatározott időszakonként, hogy elkerüljük több személy együttes jelenlétét. Ezen okból kifolyólag a látogatások kijelölt – lehetőleg kültéri területen történnek. Fekvő- és végső stádiumban levő betegek esetében természetesen a benti helyiségekben. Az intézmények vezetői a megyétől eligazítást kaptak, hogy saját válságstábjuk döntése értelmében a látogatásokat saját hatáskörben bármikor megtilthatják.

Szükség esetén a megye felkészült további – a lakók és alkalmazottak védelmét szolgáló - intézkedéseket hozni, ahogy ez az eddigiek során is sikeresen megtörtént. A második hullám leküzdésére – tekintet nélkül a fertőzéshullám intenzitására és hosszára, fontos lesz elégséges számú védőfelszerelést és eszközt biztosítani.

Az esetleges második hullám elleni intézkedések egyes fázisai központi koordinálásának céljából a Szlovákiai Központi Válságstáb ülésére kedden került sor, amelyen az SK8 elnökeként részt vett Jozef Viskupič megyeelnök. A többi megyeelnökkel együtt tagja lett a Szlovákia Kormánya Pandémiai Bizottságnak, így véleményezni fogja a második hullámra való felkészülés javasolt feladatait. A lakosság megvédése nemcsak az államnak és szerveinek jelent kihívást, hanem - átfogó területi megoldások helyett a fertőzési gócokban a helyzet célzott kezelésével - az önkormányzatok számára is.

Nagyszombati Kerületi Önkormányzat/ Facebook