Back to top

Nagyobb állami támogatást kapnak a méhészek

Publikálva: 2017, április 18 - 06:27
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, a 2017-2019-es időszakra jóváhagyott Szlovák Nemzeti Méhészetfejlesztési Programban a megfogalmazottak alapján emelni kívánja a hazai méhészek támogatását.

Ezen kívül javítani szeretnék méztermékek előállításának és kereskedésének a feltételeit. A részletes végrehajtó dokumentum, a méhészeti szektort támogatását szabályzó kormányrendelt, jelenleg tárcaközi egyeztetésen van.  Az Európai Bizottság az idén Szlovákiának 589,4 ezer euró támogatást hagyott jóvá a méhészeti programok végrehajtására. Hasonló nagyságú összegekkel számolhatnak a hazai méhészek a 2018-ban és 2019-ben is.

Támogatásért azok a méhészegyesületek is folyamodhatnak, melyeknek tagja a méhészek minimum 10 százaléka, és legalább a méhészetek 10 százalékát működtetik. Az eredeti rendelet 30 százalékot írt volna elő. Támogatást a méhészek és a kezdő méhészek is kérhetnek.

Megváltozik a kérvények benyújtásának időpontja is. Jelenleg a méhészeti év szeptember 1-től augusztus 31-ig tart. Az új kormányrendelet szerint augusztus 1-én kezdődne a méhészeti év és július végéig tartana.

A mezőgazdasági tárca anyagából megtudhatjuk, hogy a változással a feltételrendszert hozzá szeretnék igazítani a méhészek és a kezdő méhészek igényeihez, hogy minél hatékonyabban tudják felhasználnia a támogatásokat.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies