Back to top

Nagy számban szűntek meg vállalkozások

Publikálva: 2024, február 5 - 07:12
A 2023-as inflációs év érzékenyen érintette a cégeket és a vállalkozásokat. A cégek közül 2018 óta tavaly szűnt meg a legtöbb, a megszűnt vállalkozások számát tekintve pedig az elmúlt év messze a legrosszabbnak számít.
Nagy számban szűntek meg vállalkozások

A múlt évben Szlovákiában a Finstat portál adatai szerint több mint 5 ezer cég szűnt meg, miközben csaknem 22 ezer jött létre. Ugyanakkor több mint 52 ezer vállalkozás fejezte be és 54 ezer kezdte meg tevékenységét. A legtöbb cég az elmúlt évben a kiskereskedelem területén alakult, számuk meghaladta a 3900-at, ez kevés híján négyszeres évközi növekedést jelent. A sorban a második helyre a szolgáltatási ágazat került, ahol 3409 cég kezdte meg tevékenységét, ez 27 százalékos évközi növekedésnek számít. A harmadik helyre az építőipari tevékenység került, ahol az utóbbi öt évben a legkevesebb új cég létesült, számuk év közben 6 százalékkal, 2702-re csökkent.

2023 kedvezőtlen év volt a reklám- és az idegenfogalmi és vendéglátói tevékenységet folytató cégekre nézve is, melyek száma 22, illetve 27 százalékkal csökkent.

Feltehetően az ingatlanpiac stagnálása és a banki kamatok megemelése következtében kevesebb ingatlanközvetítő cég jött létre, de százalékarányban a legjelentősebb visszaesés a nagykereskedelmi tevékenység terén tapasztalható, ahol míg 2022-ben 508 társaság jött létre, egy évvel később már mindössze 47. A megszűnt cégek száma majdnem minden ágazatban növekvő tendenciát mutat, az energiaágazat, a kitermelés, a közigazgatás és az egészségügy kivételével.

Abszolút értéket tekintve a legtöbb, 593 cég az építőipari ágazatban szűnt meg, ez évközi viszonylatban 75 százalékos növekedést jelent. Másodikok a sorban a nagykereskedelmi tevékenységet folytatók 501, majd a kiskereskedelem következik 455 megszűnt céggel.

Ahogy az előzőekben, úgy ebben az évben is a legtöbb, szám szerint 15 319 cég az építőiparban jött létre.

A második helyen évközi összehasonlításban 3 százalékkal kevesebb újonnan létrejött céggel a szolgáltatási ágazat áll, a harmadik a kiskereskedelem, ahol több mint 4 ezer új vállalkozást jegyeztek, negyedével többet, mint 2022-ben. Érdekességnek számít a tervezői és mérnöki tevékenység terén létrehozott vállalkozások számának csaknem háromszorosára történt emelkedése.

„Ez minden bizonnyal a megújítási terv részét képező házfelújítási program pályázati felhívásának köszönhető, ahol a kérvényhez csatolni kell az energiamegtakarítás mértékéről szóló bizonylatot, melyet az említett ágazat szakemberei dolgoznak ki. De betudható ez a növekedés a dráguló energiának is, aminek következtében a cégek többet áldoznak energiatakarékossági beruházásokra“ – állapítja meg a portál.

Az ingatlanpiac vonatkozásában kialakult kedvezőtlen helyzetre ráfizettek a vállalkozók is. Az építőiparban tavaly szűnt meg a legtöbb vállalkozás, összesen 14 650. Ezzel szemben a pénzügyi és ingatlanágazatban megszűnt vállalkozások száma terén nem történt jelentős növekedés. A sorrendben a második a szolgáltatások területe, ahol több mint 5 ezer vállalkozás fejezte be működését, a harmadik pedig a kiskereskedelem, ahol 4104 vállalkozás szűnt meg.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Címkék: podnikatelia
Cookies